Angajatorii au obligatia ca in fiecare luna sa raporteze la ITM toate modificarile pe care le opereaza in actele de angajare ale salariatilor. Desi exista un act normativ care prevede infiintarea si functionarea unui registru electronic de evidenta a salariatilor, in vederea realizarii unei baze de date online, angajatorii inca sunt obligati sa completeze si registrele pe hartie.

“Aglomeratia de la ITM se repeta la fiecare sfarsit de luna, cand se apropie data limita de depunere a actelor. In ianuarie afluxul de oameni este si mai mare pentru ca se reia activitatea normala dupa concediile de sarbatori”, a precizat reprezentanta ITM Bucuresti, Marilena Balabuti.

Ea a explicat ca la aceasta situatie contribuie si diminuarile de personal. Numarul de posturi a fost redus de la 533 la 341, din care 65 erau ocupate.

Situatia de la ITM este cu atat mai deosebita cu cat institutia nu mai are conducere de la inceputul acestei saptamani, Ministerul Muncii urmand sa numeasca alta echipa de conducere in decursul zilelor viitoare.

Incepand din acest an, Guvernul a modificat si termenele de inregistrare a datelor angajatilor la ITM. Astfel, angajatorii vor avea obligatia sa inregistreze in registrul de evidenta a salariatilor datele de identificare ale acestora – nume, prenume, CNP, data angajarii si functia ocupata, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii. Pana anul trecut, inregistrarea se facea in cel mult 20 de zile de la incheierea contractului. De asemenea, au fost majorate si amenzile pentru incalcarea legislatiei in domeniu. Decizia a fost luata la cererea Comisiei Europene, pentru a limita munca la negru. Modificarile vor intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial.