Ionescu a declarat, dupa o intalnire cu partenerii sociali de la Ministerul Finantelor, ca Executivul a luat in calcul o rata a somajului de 8,5%, la rectificarea bugetara, motiv pentru care bugetul pentru somaj va fi suplimentat cu doua miliarde de lei.

Autoritatile se asteapta ca numarul somerilor sa creasca cu peste 100.000 de persoane, pana la sfarsitul anului, ceea ce ar intoarce rata somajului peste nivelul maxim din martie, de 8,36%, data de la care a scazut in fiecare luna.

Scaderea numarului de someri din ultimele trei luni nu inseamna, insa, ca acesti oameni si-au gasit un loc de munca, ci ca au iesit din statisticile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Pentru luna iulie, ANOFM a raportat o rata a somajului de 7,43%, in usoara scadere fata de luna precedenta. Numarul de someri inregistrati era de aproape 680.000 de persoane.

Maximul de someri inregistrat de la inceputul crizei a fost in luna martie a acestui an, cand rata somajului a fost de 8,36%, iar numarul de someri depasise 765.000 de persoane.

Cifre asemanatoare s-au mai inregistrat in Romania in 2003, de atunci numarul de someri scazand constant. Cele mai mici valori ale somajului, inaintea crizei au fost raportate in luna iulie 2008, cand rata somajului era de 3,7%, iar numarul de someri era de 340.000 de persoane.