"Judecatorii si procurorii beneficiaza de niste conditii speciale. Ei sa beneficieze de conditii speciale, sa nu piarda la pensii prin actualul proiect al legii. (…) Pana la urma, toate rufele murdare ale celorlalte trei puteri in acest stat sunt duse spre a fi spalate in Justitie", a declarat vicepresedintele Comisiei juridice din Senat, Iulian Urban, citat de Mediafax.

Potrivit amendamentelor aprobate, judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

De asemenea, judecatorii si procurorii pot fi pensionati anticipat, cu reducerea varstei de pensionare prevazute de proiectul legislatriv cu pana la cinci ani.

Totodata, membrii Comisiei de aparare din Senat au dat  aviz favorabil la proiectul legii privind sistemul unitar de pensii, adoptand o serie de amendamente, cel mai important vizand abordarea graduala a pensiilor din domeniu, cu marirea punctajului la 50% in primul an si scaderea pana la 8% in 2025.

Teodor Melescanu, presedintele Comisiei de aparare din Senat, a anuntat, la finalul sedintei, ca se va trece la sistemul unic de pensii si pentru cei din domeniul apararii, dar se vor acorda anual pana in 2025 niste majorari de punctaj pentru a se diminua efectul de scadere a pensiilor pentru militari, cei din Ministerul de Interne, SRI, SIE, STS si toate celelate institutii din domeniul apararii, sigurantei publice si a sigurantei nationale.