Potrivit lui Emilian Rosca, director coordonator al ITM Cluj, in timpul controalelor efectuate au fost constatate o serie de nereguli care tin de omiterea unor factori de risc specifici anumitor locuri de munca, neactualizarea sau lipsa planurilor de prevenire si protectie, instruirea formala a lucratorilor, lipsa semnalizarilor de securitate sau semnalizari incomplete ale instalatiilor electrice.

Rosca a adaugat ca inspectorii ITM Cluj au verificat si modul in care angajatorii au solutionat probleme are vizeaza prevenirea riscurilor profesionale si protectia sanatatii angajatilor.

"Pericolul cel mai mare pentru lucratorii din sistemul bancar este supraefortul psihic la care sunt supusi. Lucratorii bancari muncesc in conditii de stres ridicat, masurile de protectie a sanatatii acestora fiind absolut necesare, ca in orice alt domeniu", a spus seful ITM Cluj, citat de Mediafax.

Potrivit lui Rosca, bancile amendate au fost BCR, Bancpost, Banca Transilvania, Millenium Bank, Volksbank, Romanian International Bank, precum si BT Leasing Transilvania IFN.

Suprasolicitarea psihica la munca a devenit subiect de dezbatere pe agenda publica in urma cu cateva luni cand o angajata din Bucuresti a intrat in coma la serviciu si a decedat ulterior. Medicii nu au putut stabili, insa, daca decesul s-a produs din cauza stresului acumulat la munca.

In acest context, deputatul de Iasi Tudor Ciuhodaru a depus in Parlament o initiativa legislativa prin care imbolnavirea sau decesul din cauza stresului sa fie considerate accidente de munca.