Desi legea unitara de salarizare, care ar trebui sa reglementeze si sa clarifice sistemul unic de salarizare a bugetarilor, a intrat in  vigoare de la 1 ianuarie, nimeni din institutiile publice nu stie cum se face recalcularea. Nici macar reprezentantii Ministerelor Muncii si Finantelor, care, dupa ce au lucrat la elaborarea legii o jumatate de an, se intalnesc astazi pentru a stabili detaliile tehnice ale aplicarii legii. Intre timp, in randul bugetarilor exista ingrijorarea ca salariile le vor veni cu intarziere si chiar ca acestea vor fi mai mici decat anul trecut. 

O mare necunoscuta este modul in care vor fi acordate sporurile. In cazul profesorilor, de exemplu, sunt indemnizatii de conducere ale directorilor sau sporuri pentru dirigentie sau pentru cei care lucreaza in mediul rural, care depasesc 30% din salariu, cat prevede legea. Astfel, intrebarea care se pune este cum vor fi integrate in salariu aceste sporuri si daca nu cumva vor fi micsorate veniturile”, a explicat vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu. El a  spus ca o solutie ar fi un ordin de ministru care sa prevada ca salariile sunt inghetate la nivelul din 2009, singura exceptie fiind cresterea salariilor de la 600 la 705 lei, urmand ca pe parcursul anului sa se stabileasca normele de aplicare ale legii.

Salariatii din sanatate reclama, pe de alta parte, ca in cazul lor exista functii care nu se regasesc in grila de salarizare, dar si ca le-au fost eliminate unele sporuri prevazute in contractul colectiv de munca, cum ar fi plata dubla a zilelor de weekend lucrate. Presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara, Viorel Rotila, a precizat ca intarzierea platii salariilor ar putea fi deliberata, in asteptarea transelor de imprumut de la FMI.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat ca in aceasta saptamana experti din Finante si de la Munca clarifica modul in care se va face reincadrarea pe posturi a bugetarilor, clarificari care vor fi comunicate in teritoriu. Mocanu a explicat ca nu exista riscul ca salariile pe ianuarie sa intarzie, in conditiile in care acestea se platesc la jumatatea lunii februarie. “Daca modul de calcul al salariilor si reincadrarea se vor clarifica pan ape 20-25 ianuarie, va fit imp pentru ca salariile sa fie acordate la data prevazuta, nu cred ca vor fi intarzieri”, a spus oficialul de la Munca. El a mai precizat ca in timpul discutiilor nu vor fi facute niciun fel de modificari la lege, referitoare la nivelul coeficientilor sau al sporurilor, acestea, in cazul in care vor exista urmand a fi negociate cu reprezantantii sindicatelor.

Adoptarea legii unitare de salarizare a pesonalului  bugetar a fost conditie in acordul de imprumut cu FMI si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2010. La aceasta data toate celelalte acte normative care reglementau salarizarea in sistemul public au fost abrogate. Legea prevede ca diferenta dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 12, salariul de plecare fiind 705 lei. Totodata, cuantumul sporurilor acordate nu trebuie sa depaseasca 30% din veniturile lunare.