Cadre didactice, personal medical sau functionari publici, toti se plang ca au primit mai putini bani in ianuarie. Autoritatile, prin reprezentantii Ministerului Muncii, sustin insa ca niciun venit nu va scadea, iar acolo unde s-au inregistrat diminuari este vina contabililor, care nu au stiut sa aplice prevederile noii legi.

Sindicatele bugetarilor, insa, spun ca reprezentantii Guvernului au mentinut in mod voit ambiguitatea referitor la sporuri, pentru a se face diminuarile necesare.

Noua lege in mod cert diminueaza salariile, pentru ca nu poti sa reduci cheltuielile bugetare cu personalul, daca nu faci nici concedieri si daca nu reduce nici salariile. Guvernul aplica ambele modalitati, pentru ca la sfarsitul anului trebuie sa se incadreze in anumite cheltuieli”, a spus, pentru incont.ro, presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu.

Potrivit acestuia, Guvernul a facut “in mod voit” confuzie intre salariu si venit, pentru a pacali bugetarii.

La nivel declarativ, toti au spus ca nu vor scadea veniturile. In lege insa este trecut termenul salariu, prin urmare nu scad salariile, dar scad veniturile”, a mai spus Isvoranu.

Liderul sindical a mai spus ca in cazul personalului didactic, majoritatea profesorilor a primit pe ianuarie venituri mai mici cu 100-300 de lei. Cadrele didactice nu au mai primit salariul de merit, premiul de 2%, sporul de doctorat si alte sporuri care se acorda pentru cei care lucreaza in mediul rural.

In cazul salariatilor din sanatate, situatia este si mai grava, in conditiile in care o mare parte dintre acestia nu au primit salariile, tocmai pentru ca spitalele nu stiu cum sa le calculeze.

Salariile trebuiau luate pe 15 ianuarie, dar au intarziat pentru ca mai exista probleme cu calcularea lor. Tocmai de aceea am stabilit sa elaboram in perioada urmatoare un ghid de aplicare a legii, pentru ca explicatiile oferite de reprezentantii Guvernului ne-au bagat mai mult in ceata”, a declarat, pentru incont.ro, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara, Viorel Rotila.

El a adaugat ca pana vineri vor centraliza datele primite din teritoriu, referitoare la salariile bugetarilor, pe care le vor prezenta sefilor de unitati. In cazul in care nu se corecteaza greselile facute in calculul salariilor, sindicalistii ameninta ca vor da statul in judecata.

Vicepresedintele Aliantei Sed Lex, Razvan Bordeanu, a explicat ca sporurile aprobate prin lege au fost introduse in salariul de baza si se acorda in continuare. Diminuarile de venituri apar in cazul sporurilor aprobate prin Contracte Colective de Munca, majoritatea acestora fiind desfiintate prin noua lege.

Au fost eliminate sporurile specifice, care se acordau doar anumitor salariati si doar in unele institutii. Legea salarizarii prevede ca in cazul eliminarii unor sporuri, se vor acorda indemnizatii de compensare, dar care nu se regasesc in salariile pe luna ianuarie. Majoritatea celor care fac incadrarile n-au inteles cum se recalculeaza salariile si le este teama sa mai dea sporuri in plus”, a spus Bordeanu.

Liderul sindical a explicat, totodata, ca multe dintre sporuri vor fi eliminate in acest an, in conditiile in care fondul total de salarii trebuie diminuat, fata de anul trecut, cu 17,8%, in cazul functionarilor, cu 10%, in cazul cadrelor didactice, si cu 5%, in cazul angajatilor din sanatate.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a explicat, pe de alta parte, ca unele venituri au scazut si din cauza faptului ca, in urma aplicarii legii salarizarii, orele suplimentare nu se mai platesc, iar primele si premiile au fost eliminate, pentru ca erau “venituri salariale accidentale”.

Totodata, pentru obtinerea sporurilor de toxicitate, conditiile de acordare au fost inasprite, iar salariatul trebuie sa ia avize de la Ministerele Muncii si Finantelor.

Mocanu a asigurat, insa, ca in toate situatiile in care veniturile au fost calculate gresit, diferenta va fi acordata luna viitoare.