Potrivit statisticilor europene, angajatorii din Romania si-au manifestat intentia de a desfiinta peste 13.000 de locuri de munca in prima parte a anului 2010.

Deasupra noastra se afla doar Marea Britanie, de unde au disparut peste 18.000 de joburi, ceea ce reprezinta aproape un sfert din totalul slujbelor desfiintare la nivelul UE.

Dupa Romania se afla Germania, cu 11.000 de locuri de munca desfiintate.

Cele mai putine locuri de munca au fost desfiintate in Slovacia (262), Estonia (250) si Ungaria (200).

La intentia de infiintare de joburi insa, Romania se afla pe locul al cincilea la nivel european, angajatorii romani declarand ca vor sa creeze doar 1.750 de noi locuri de munca.

Angajatorii din UE au declarat ca vor sa infiinteze aproape 26.500 de noi slujbe, peste o treime urmand a fi create in Marea Britanie. Pe celelalte locuri se situeaza Germania (4.108 joburi), Italia (2.600) si Polonia (2.520).

In state precum Slovenia, Olanda, Finlanda sau Grecia, angajatorii au declarat ca nu intentioneaza sa faca angajari in prima parte a anului 2010.

Directorul general al Fondului Monetar International (FM), Dominique Strauss-Kahn, a declarat astazi la Bucuresti, ca somajul va continua sa creasca in Romania in urmatoarele luni, declaratie intarita si de autoritatile de la Bucuresti.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, se asteapta insa ca rata somajului sa ajunga la 7,5% la finele anului, in conditiile in care in februarie era 8,3%.