Ultimele date publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) indica faptul ca, din totalul somerilor din Romania, aproape trei sferturi (72,3%) sunt persoane cu studii primare, gimnaziale sau profesionale.

Din randul celor cu liceul sau cu studii postliceale vine unul din cinci someri, in timp ce 6,4% dintre somerii romani au studii universitare.

Aceleasi date releva si faptul ca, in luna mai, cei mai multi someri inregistrati la ANOFM proveneau din industria prelucratoare – aproape 30.000 de persoane, din constructii – peste 26.700, sau din randul vanzatorilor in magazine si in piete – peste 18.500 de persoane.

In ceea ce priveste previziunile pentru lunile urmatoare, managerii romani estimeaza ca tot aceste domenii vor fi cele care vor genera cei mai multi someri.

Astfel, potrivit unui sondaj efectuat de INS, managerii se asteapta sa renunte la angajati in toate domeniile de actrivitate, cele mai insemnate reduceri urmand sa aiba loc in industria prelucratoare, cu 14%, in constructii, cu 12%, sau comert cu amanuntul, cu 10%. Si in servicii, scaderea numarului de angajati va fi, in lunile iulie si august, de 7%.

Referitor la somajul de lunga durata, se remarca faptul ca mai mult de jumatate dintre tinerii sub 25 de ani care sunt someri au avut dificultati in a-si un loc de munca de peste sase luni. Potrivit ANOFM, in luna mai, in Romania erau inregistrati aproximativ 90.000 de someri sub 25 de ani, ceea ce reprezinta 13% din totalul celor fara loc de munca. In acelasi timp, unul din cinci someri nu are o slujba de mai bine de un an.

Conform ultimei centralizari a autoritatilor, numarul somerilor a scazut, in luna mai, cu peste 36.000 de persoane, rata somajului ajungand astfel la 7,67%, cu un total de aproape 702.000 de persoane fara loc de munca.

Pe acelasi subiect citeste si Unde se duc somerii cand ies din statistici? Cum a scazut somajul cand patronii au dat afara 50.000 de oameni!

Vezi mai jos situatia somajului pe regiuni de dezvoltare

REGIUNE RATA SOMAJULUI (%)
Sud-Vest 10,4
Sud 9,5
Centru 8,9
Nord-Est 8,8
Sud-Est 8,3
Bucuresti-Ilfov 2,5

Sursa: ANOFM