Amendamentul modifica Legea statutului functionarului public parlamentar si, implicit, proiectul legii salarizarii unitare promovat de Guvern prin angajarea raspunderii in Parlament.

Legea actuala a statutului functionarului public parlamentar, republicata in 2009, prevede in forma actuala ca statutul de functionar public parlamentar este incompatibil cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor si activitatilor didactice din invatamantul superior, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice.

De asemenea, aceeasi lege interzice functionarilor publici parlamentari sa detina functii ori desfasoare alte activitati, remunerate sau neremunerate, inclusiv in cadrul regiilor autonome sau al societatilor comerciale din sectorul public sau privat.

In sedinta de luni, Guvernul a acceptat insa si un amendament care modifica aceste prevederi, stabilind ca aceasta calitate de functionar public parlamentar este incompatibila cu orice alta functie publica - fara referire la functia privata - cu exceptia functiilor si activitatilor didactice din invatamantul superior, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice, dar si "cu exceptia functiilor exercitate in domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public parlamentar potrivit fisei postului".

Prin aceasta modificare, Guvernul a stabilit si ca functionarii publici parlamentari au interdictia la a lucra doar in regii autonome si societati comerciale din sectorul public, nu si din cel privat ca in prezent.

Amendamentul a fost propus de catre deputatul PDL Sulfina Barbu.

Proiectul legii salarizarii unitare permite doar functionarilor publici si celor cu statut special sa ocupe functii in sectorul privat fara legatura cu atributiile stabilite prin fisa postului.

Intr-o sedinta convocata luni, Guvernul a aprobat sase amendamente dintr-un total de 24 propuneri formulate de catre parlamentari la proiectul legii salarizarii unitare, pentru care Executivul isi va angaja raspunderea.

Din totalul celor sase amendamente aprobate, cinci se refera la Legea cadru de salarizare, iar un amendament la legea de aplicare.

Prin proiect de lege al salarizarii unitare, Guvernul a decis recent ca salariile de baza din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei.

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca formatiunea sa a depus amendamente la Legea salarizarii unitare a personalului bugetar.

El a precizat ca unul dintre amendamente se refera la modificarea grilelor personalului medical, in sensul cresterii salariilor medicilor si asistentilor de la doua la patru puncte procentuale pe grila.

Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca parlamentarii social-democrati nu au depus amendamente la Legea salarizarii unitare pentru ca o considera neconstitutionala, si ca vor initia motiune de cenzura dupa ce Guvernul isi asuma raspunderea.

Guvernul isi va asuma raspundereain Parlament, pe 14 decembrie, pe Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, precum si pe cea privind salarizarea in 2011 a acestei categorii de personal.
Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Executivul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata.

Ialomitianu: Amendamentele acceptate ale parlamentarilor la Legea salarizarii privesc competentele

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a precizat, luni, ca amendamentele parlamentarilor la Legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice care au fost acceptate de Executiv nu privesc modul de salarizare, ci se refera, in principal, la competentele functionarilor.

Intrebat daca Guvernul a acceptat unele dintre amendamentele propuse de parlamentari la proiectulul de act normativ pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, Ialomitianu a raspuns afirmativ, adaugand, insa, ca aceste amendamente nu au fost legate de salarizare.

"Legat de salarizare nu (n.r au fost acceptate). Sunt lucruri mai mult de competente ale functionarilor. Deci nu modificam modul de salarizare a functionarilor", a tinut sa precizeze ministrul.

El a facut aceste declaratii dupa intalnirea cu conducerea Senatului.