Unii aleg facultatea unde nu se da examen si se iau in calcul doar mediile din liceu si bacalaureat.

Altii merg pe o specializare care suna bine. Cum ar fi, de exemplu, "Administrarea Afacerilor", unde s-au inscris deja peste 1.500 de absolventi pe doar 80 de locuri.

Altii pentru ca sunt deja la moda anumite facultati ca Finante Banci sau Jurnalism.

Putini se gandesc insa mai departe de trei sau patru ani, cat dureaza studentia, daca domeniile respective le garanateaza sau nu un loc de munca. Motiv pentru care au sanse si ei sa ingroase randul somerilor deja existenti care au sub 25 de ani.

Rectorii stiu ca tinerii aleg facultatile care "se poarta". Iar goana dupa studenti a facut ca la Politehnica, de exemplu, sa apara si specializarea “Antreprenoriat si Managementul Afacerilor”.

N-am facut aceasta facultate pentru ca suna bine. Si Bill Gates tot de aici a pornit, de la intrebarea ce pot sa fac cu ceea ce stiu”, explica Ecaterina Andronescu, rector la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

In timp economistii, avocatii si jurnalistii care ies pe banda rulanta din facultati isi gasesc mai greu de lucru, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Romania a trebuit sa-si angajeze un elevetian atunci cand a avut nevoie de un specialist in gastronomie.