“Legea spune ca indemnizatia de somaj se calculeaza in functie de salariul minim, deci ramane la valoarea de anul trecut deocamdata. Valoarea de 705 lei, din sistemul bugetar, nu este salariu minim, ci coeficient minim de salarizare, care nu poate fi luat in calcul la stabilirea somajului”, a declarat, pentru incont.ro, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

 

El a precizat ca in a doua parte a anului este posibil ca salariul minim sa creasca, in urma negocierilor dintre sindicate si patronate, ceea ce va duce si la cresterea valorii indemnizatiei de somaj. Reprezentantii patronatelor sustin ca nu pot sustine o crestere mai mare de 650 de lei a salariului minim, cel mai devreme din lun iulie. Sindicatele cer egalizarea salaiului cu coeficientul minim din legea salarizarii unitare, respectiv 705 lei.

 

Rata somajului, la finele anului trecut, era de 7,8%, iar numarul total al somerilor ajunsese la aproape 710.000 de persoane. Dintre acestia, peste 435.000 primeau indemnizatie de somaj. In 2010, numarul somerilor va fi ingrosat de bugetari, Guvernul intentionand sa elimine aproximativ 100.000 de posturi din aparatul de stat. Patronii spun ca din sistemul privat vor mai fi concediati aproximativ 15-20.000 de salariati, in conditiile in care anul trecut peste 250.000 de angajati din privat au ajuns someri.   [email protected]