"Confederatiile sindicale si confederatiile patronale semnatare au considerat si considera ca dialogul social si respectul fata de munca este un criteriu esential al constructiei europene in domeniul muncii. La modul declarativ, reprezentantii Fondului Monetar International si ai structurilor financiare din Uniunea Europeana au subscris permanent la aceste principii. In fapt, reprezentantii Fondului Monetar International si ai structurilor financiare din Uniunea Europeana sustin impunerea unor conditii care vor duce la desfiintarea dialogului social, prin eliminarea Contractului Colectiv de Munca la toate nivelurile", informeaza un comuniat al principalelor federatii sindicale si patronale din Romania.

Potrivit sindicatelor si patronatelor, modificarile aduse legislatiei muncii in 2011 au dus la scaderea drastica a numarului contractelor colective de munca.

"Desi justificarea guvernului Boc a fost intarirea dialogului social sectorial, este de notat faptul ca nu a mai fost incheiat niciun contract colectiv de munca la nivel sectorial, iar efectul imediat in domeniul relatiilor de munca a fost acela al escaladarii numarului de conflicte de munca. Intrarea in vigoare a Legii nr. 62/2011 (Legea dialogului social - n.r.) a dus la un blocaj institutional, iar deblocarea acestuia nu poate fi facuta in baza impunerilor neintemeiate ale FMI", se mai arata in comunicat.

Confederatiile protesteaza astfel fata de "imixtiunea reprezentantilor actualei misiuni a Fondului Monetar International si ai structurilor financiare din Uniunea Europeana care, prin impunerea unor conditii aberante fata de legislatia din domeniul muncii din Romania, isi depasesc in mod abuziv competentele si atributiile".

Liderii sindicatelor si patronatelor semnatare solicita Guvernului "sa nu cedeze presiunilor facute", "sa evalueze serios competentele reprezentantilor partii romane in cadrul negocierilor", "sa apere si sa sustina, cu prioritate, in cursul negocierilor cu FMI-UE, interesul national al dezvoltarii economico-sociale prin folosirea concreta si eficienta a dialogului social care sa genereze pacea sociala", potrivit aceluiasi comunicat.

O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala se afla la Bucuresti, pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut, avand pe ordinea de zi negocierea mai multor masuri fiscale propuse de Guvernul Ponta si analizarea proiectului de buget pentru 2013.