Europarlamentarii romani sustin ca libera circulatie a fortei de munca este un principiu fundamental al pietei unice europene, garantat prin tratate si ca romanii si bulgarii inca nu se bucura de drepturi depline in calitate de cetateni europeni, la mai mult de trei ani de la aderare.

Ei au argumentat, de asemenea, ca mentinerea restrictiilor la angajare impiedica utilizarea intregului potential de forta de munca pentru relansarea economiei europene, potrivit Mediafax.

Desi, teoretic, din 2007, romanii si bulgarii trebuia sa aiba acces liber pe piata muncii din UE, reglementarile comunitare ofera statelor membre posibilitatea de a impune restrictii pentru o perioada de maximum sapte ani.

Astfel, daca la aderare, mai mult de jumatate din statele UE aplicau masuri tranzitorii pentru romani si bulgari, in 2010 zece state au pastrat restrictiile pe piata muncii. Acestea sunt Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franta, Austria, Belgia, Italia, Luxemburg, Olanda si Malta.

Pentru a putea lucra legal in aceste tari, lucratorii romani au nevoie de permis de munca. Accesul se realizeaza in baza legislatiei muncii din statul de destinatie sau in baza acordurilor bilaterale in domeniul circulatiei fortei de munca incheiate de Romania cu alte state.

Potrivit statisticilor oficiale, peste trei milioane de romani lucreaza in prezent in Occident.

Pe acelasi subiect citeste si Vrei sa te angajezi in UE? Afla aici care sunt tarile in care inca mai ai nevoie de permis de munca