Cel putin 150 de spitale vor fi inchise si peste 15.000 de cadre didactice vor fi lasate acasa in urma comasarilor si restructurarilor din sanatate si invatamant.

9.200 de paturi vor fi desfiintate in prima faza, iar pentru o treime din spitale nu se vor reinnoi autorizatiile de functionare.

Se mai adauga evident coplata si eliminarea exceptarilor de la plata mai ales ca 10 milioane de romani beneficiaza de servicii medicale fara sa contribuie in vreun fel.

Si in educatie reforma se anunta taioasa cu sute de scoli comasate. Asta inseamna mai putine cladiri de intretinut, dar si mai putini profesori.

Clasele vor fi comasate in mai putine scoli pe judet. La fel si paturile de spital. O treime din unitatile sanitare pe care le administreaza statul vor fi deasemenea destructurate. Exista insa si cazuri extreme unde se vor inchide spitale cu marmura, inox, lifturi moderne si saloane pentru doar doi bolnavi. Unul dintre acestea este cel ridicat tocmai la Intorsura Buzaului. De un an cladirea sta nefolosita.

"Medici nu sunt, bani pentru intretinerea spitalului nu sunt. Atunci cand spitalul a fost conceput a fost alta situatie si alta politica sanitara", spune Deme Iudit, director DSP Covasna.

Genul acesta de probleme nu apar cand banii sunt cheltuiti de un manager de firma privata. Sefii din privat spun ca pot functiona cu profit daca statul i-ar finanta cu exact aceleasi sume pe care le pompeaza in spitalele de stat, vesnic sarace.

Din tot raul si un bine. Multe dintre spitalele care se vor inchide au ajuns extrem de periculoase pentru pacienti din cauza mizeriei si infectiilor intraspitalicesti.