Mai putini ca anul trecut, somerii Capitalei s-au trezit ieri de dimineata si s-au asezat in fata Palatului Copiilor, asteptand deschiderea bursei.

In prima ora, cateva sute de persoane trecusera deja pragul cladirii si alte aproximativ 200 isi asteptau randul. Anul trecut, participarea a fost de 4.000 de persoane, iar in acest an organizatorii se asteapta la un numar similar de vizitatori.

Afara oamenii asteapta cu incredere ca vor gasi ceea ce cauta la acest targ de joburi. “Daca nu speram ca-mi gasesc ceva de lucru, nu ma mai trezeam de dimineata sa stau aici la coada”, spune un domn intre doua varste.

Inauntru, insa, optimismul de afara se mai tempereaza: “Ne spun sa lasam CV-ul ca ne baga in baza de date si ne suna ei. Adica dupa ce plec de aici, eu tot nu stiu daca mi-am gasit de lucru sau nu”, remarca nemultumita o doamna trecuta de 50 de ani.

De altfel, media de varsta a participantilor la bursa locurilor de munca organizata de stat este undeva la 40-45 de ani, oameni care au simtit cel mai acut criza economica din ultimii doi ani, prin trecerea in somaj, si care sunt disperati sa castige un salariu.

Si chiar daca angajatorii nu recunosc si spun ca pozitiile scoase de ei la concurs se adreseaza tuturor, indiferent de varsta, in unele cazuri se remarca preferinta pentru tineri.

Activam intr-un domeniu in plina expansiune si transformare, in care rapiditatea cu care viitorii angajati isi insusesc noile cunostinte si modul de lucru sunt definitorii pentru succesul lor la firma noastra. Iar tinerii sunt cu mult mai receptivi la noutate decat cei trecuti de o anumita varsta”, explica reprezentantul unei firme de asigurari.

Cum sa-ti cauti eficient un job: sa incepi din facultate si sa trimiti sute de CV-uri

Diferenta dintre generatii isi spune cuvantul si cand vine vorba angajare. In timp ce persoanele trecute de 45 de ani se asteapta sa primeasca un raspuns pe loc si chiar sa fie angajati direct de la bursa, tinerii sunt mai familiarizati cu politicile de recrutare ale firmelor si se duc tintit la companiile la care ar vrea sa lucreze.

Lucrez orice, numai sa-mi gasesc un loc de munca. Nu stiu ce-as vrea sa fac, orice”, spune rugator un domn trecut de 50 de ani, care se plimba de la stand la stand, fara a sti exact ce cauta. “Am lucrat 17 ani ca lacatus mecanic, sudor si tot ce se poate face pe un santier. De cand cu criza patronul a inchis si a plecat si de-atunci nu mi-am mai gasit altceva, caut de doi ani de zile, mi-a expirat si somajul”, explica el.

Nu aceeasi stare de spirit o are Stefan Velciu, student in ultimul an la finante-banci, si care are in mapa 30 de CV-uri, pe care vrea sa le lase la firmele angajatoare.

Nu caut neaparat sa ma angajez acum, dar vreau sa vad care este oferta si cam ce-as putea face. La targul de saptamana trecuta (Angajatori de Top, n.red.) am lasat aproape 50 de CV-uri, acolo am gasit mai multe joburi care m-au interesat. Aici, in afara de companiile de asigurari si cateva banci, nu vad unde as putea sa-mi mai las CV-ul”, spune Stefan.

Tanarul student a explicat ca nu i se pare foarte greu sa te angajezi in ziua de astazi, mai ales ca in ultima perioada marile companii au inceput sa scoata mai multe posturi la concurs.

Eu studiez periodic piata muncii si atunci cand vad ceva care mi-ar placea trimit CV-ul. Pentru cineva care isi cauta acum un job, cel mai important mi se pare sa stie ce se intampla pe piata muncii si sa trimita cat mai multe CV-uri”, a mai spus Stefan.

Inghesuiala la cursurile gratuite de calificare si de consiliere in cariera

De departe cele mai aglomerate standuri de la bursa de joburi din acest an au fost cele la care erau prezentate cursuri gratuite de consiliere si de formare profesionala, finantate din fonduri europene.

Potrivit organizatorilor, cei care vor sa urmeze un astfel de curs, care dureza trei saptamani, trebuie sa faca dovada ca sunt someri inregistrati la ANOFM. In unele cazuri, dupa incheierea cursului, organizatorii pot oferi si un job celor pe care i-au pregatit intr-un anumit domeniu cerut pe piata muncii sau i-au consiliat.

“Consilierea in cariera consta in sfaturi despre cum se completeaza un CV, cum se face CV-ul european sau cum se cauta eficient un job. Tinem de asemenea, legatura si cu firme care fac angajari, iar atunci cand apar locuri vacante putem intermedia angajarea”, explica un consilier in cariera.

Numarul de joburi vacante s-a dublat fata de anul trecut

Companiile din Bucuresti au venit cu o oferta de peste 5.000 de locuri de munca vacante la editia din acest an a bursei, numar dublu fata de anul precedent.

Cea mai mare oferta a fost pentru absolventii de studii medii, aproximativ 2.000, reprezentand 47% din total, principalele ocupatii fiind agent de asigurare, agent de interventire paza si ordine, agent imobiliar, agent servicii client, agent vanzari, broker in asigurari, casier, contabil sau editor imagine.

Alte 1.283 de locuri de munca, reprezentand 28% din total, s-au adresat muncitorilor calificati, in timp ce absolventii de studii superioare au avut la dispozitie 863 de oferte, cele mai multe in domeniul bancar, cel al asigurarilor, pentru economist sau ingineri.