Guvernul si-a angajat, in 8 martie, raspunderea in Parlament asupra proiectului noului Cod al Muncii. Opozitia a depus ulterior o motiune de cenzura, care a fost respinsa.

De asemenea, PSD si PNL au sesizat Curtea Constitutionala, contestand adoptarea Codului Muncii prin procedura asumarii raspunderii Guvernului, precum si elemente de fond ale actului normativ.

Curtea Constitutionala a respins, in 23 martie, sesizarea privind neconstitutionalitatea actului normativ.

In consecinta, de la sfarsitul acestei luni vor intra in vigoare noile prevederi legate de reglementarile de pe piata muncii din Romania.

Boc: Contractele de munca pe termen nelimitat raman regula! Vezi ce schimbari aduce noul Cod al Muncii!  

Iata mai jos care sunt principalele modificari ale Codului Muncii:

Perioada de proba creste de la 30-90 zile calendaristice la 90-120 de zile calendaristrice, in functie de postul ocupat.

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. In consecinta, angajatorul poate concedia, astfel, in orice moment, unilateral, un angajat aflat in perioada de proba.

Perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni, adica angajatorul poate “proba” mai mult de trei persoane pentru un singur post.

Contractul individual de munca poate fi suspendat din motive disciplinare, suspendarea presupunand continuarea contractului fara plata salariatului.

In cazul concedierilor colective, angajatorul poate angaja alti salariati imediat. Actualul Cod impune o perioada de noua luni in care angajatorul nu are voie sa faca angajari pe posturile eliberate prin concedieri colective.

Perioada maxima de incheiere a contractelor pe perioada determinata a fost prelungita de la 24 la 36 de luni.

Prelungirea perioadei de preaviz la 20, respectiv 45 de zile lucratoare, pentru functii de executie si de conducere.

Citeste si:

Ioan Botis: Codul Muncii si legea zilierilor vor crea 200.000 de locuri de munca in 2011 VIDEO

Ati cerut un nou Cod al Muncii. Il aveti. Acum dati drumul la angajari!

Femeile se tem cel mai mult de Codul Muncii. Angajatii se asteapta la abuzuri si exploatare