Degeaba au incercat profesorii sa ii atraga pe absolventiI de liceu care au luat bacul cu taxe mai mici si plata in rate. Degeaba au facut meditatii gratuite cu cei care au picat in speranta ca vor trece in a doua sesiune. Pur simplu sunt de trei ori mai multe locuri in universitati decat numarul celor care se pot inscrie. Asa ca:

"Pregatim prin legea Educatiei Nationale anumite paliere la nivel liceal sau postliceal", afirma prof. univ. dr. Iosif R. Urs, rector al Universitatii Titu Maiorescu.

La infiintarea unei postliceale se gandeste si rectorul universitatii Mihail Kogalniceanu din Iasi. Mai ales ca taxele sunt similare cu cele de la facultate: in jur de 2.300 de lei pe an. La final iesi cu o calificare in domeniul sanitar, alimentar, constructii, transporturi sau mecanica si nu mai dai bac-ul.
 
"Toata lumea e ingrijorata si nu cred ca nu poti fi ingrijorat gandindu-te la viitor, mai ales ca anul acesta ai totusi sigur studentii din anul 2, 3 ,4 si masteranzii. In viitor, singura solutie este unirea universitatilor in consortii", spune prof.dr. Genoveva Vrabie, rector al Universitatii MIhail Kogalniceanu din Iasi:
 
Chiar daca se deschid postliceale, concurenta va fi mare si aici. Exista deja 74 de stat si alte 134 private. Asa ca solutiile s-ar putea sa fie doar de moment. In timp, se vor cerne universitatile bune de cele interesate doar de bani.

"Daca lucrurile merg tot in stilul acesta, in doi-trei ani o sa discutam de schimbari foarte serioase",
este de parere Cristian Hatu, coordonator proiecte educatie:

Cele mai negre previziuni ale specialistilor arata ca in cinci ani o sa ramana 20 de universitati de stat si 15 particulare, din 106 in prezent.