Prim-ministrul a explicat, intr-un interviu difuzat, miercuri, de RRA, ca pentru atingerea obiectivului de ajustare a salariilor trebuie mentinut ritmul procesului de restructurare, iar reforma statului si politicile de corectare a dezechilibrelor macrobugetare trebuie continuate.

Emil Boc a aratat ca pentru 2011 sunt prevazute un deficit bugetar de 4,4%, un fond de salarii de 39 de miliarde de lei si reducerea numarului de bugetari la 1.290.000.

Premierul a declarat ca, daca aceste coordonate vor fi respectate, "se poate vorbi de o recuperare de catre bugetari a pierderilor salariale din anul 2010".

"In anul 2008 cand am preluat guvernarea erau 1.396.000 de bugetari, in martie 2010 erau 1.360.000 de bugetari. Prin procesul de restructurare pe care l-am demarat in acest an deja au fost adoptate acte normative in Guvern pentru disponibilizarea unui numar de 75.000 de bugetari pana in acest moment si alte 14.000 de posturi vacante", a spus Boc.

"Deci, in acest context, ne incadram in cifra, care sta la baza bugetului pentru 2011, cu mentiunea ca procesul de restructurare nu s-a incheiat. In conditiile unui numar de bugetari care va sta la baza alcatuirii bugetului pentru 2011 se poate vorbi de o recuperare de catre bugetari a pierderilor salariale din anul 2010", a mai declarat premierul, citat de RRA.

El a adaugat ca este de asteptat ca, in 2011, Romania sa inregistreze o crestere economica "de pana la 2%", potrivit prognozelor realizate de FMI si Comisia Europeana.

"Deja in urma rezultatelor muncii noastre practic in 2011 se poate vorbi de crestere economica si nu spune asta Guvernul Romaniei, pentru ca am putea fi acuzati de optimism nefondat, o spun FMI, CE si cei care, pe baza prognozelor facute arata ca Romania va avea o crestere economica de pana la 2% in 2011", a punctat seful Guvernului.

"Asta inseamna ca rodul muncii noastre de acum se va vedea in 2011, 2012 si in anii urmatori, cand aceste masuri dureroase isi vor arata efectul", a mai spus prim-ministrul.

Emil Boc a mai declarat ca Ordonanta 58, de modificare a Codului fiscal, are ca obiective largirea bazei de impozitare si diminuarea evaziunii fiscale in domeniu, mentionand ca exista 10,8 milioane de romani care nu platesc contributii de sanatate.

"Exista 10,8 milioane de romani care nu platesc contributii de sanatate, dar vrem o sanatate performanta. Si atunci avem nevoie de o largire a bazei de impozitare la aceia care pana acum nu plateau, dar desfasurau activitati economice", a completat acesta.

El s-a referit si la o posibila viitoare colaborare la guvernare cu PNL, declarand ca "este prematur si nu se poate trage o concluzie de acest fel".

"N-am ascuns niciodata faptul ca dupa alegerile prezindentiale din 2009 am fost primul care a propus Partidului National Liberal colaborarea la actul de guvernare. Deci din acest punct de vedere, colaborarea punctuala de ieri (marti, la Senat, n.r.) nu reprezinta un lucru nou sub soare, este doar o continuare a unei politici pe care am inceput-o in 2008", a adaugat prim-ministrul.