La noi, in schimb, statistica spune ca barbatii vor mai prinde 15, 16 ani dupa pensie, iar femeile cu 3 ani in plus.
De anul viitor, varstele de pensionare vor creste treptat atat pentru barbati, cat si pentru femei, pana la 65 de ani.

In momentul de fata, varsta de pensionare pentru barbati este 63 de ani si 9 luni.

Cate caramizi poate ridica un muncitor de 55 de ani sau cati hoti este in stare sa prinda un paznic la 60 de ani? In aceste conditii nu-i de mirare ca doar 1,6% din pensionari au un stadiu complet de cotizare, restul se retrag inainte de vreme.

Este adevarat ca in majoritatea tarilor europene varsta de pensionare a atins deja 65 de ani, insa la fel de adevarat este ca in multe dintre ele oamenii muncesc mai putin.

Daca in Romania un angajat lucreaza peste 40 de ore pe saptamana, in Olanda sta la serviciu doar 31 de ore.
In plus, angajatii romani au numai 21 de zile de concediu platite intr-un an, in timp ce in Germania se dau 30, in Italia 28 si in Franta 25.

Pentru a se asigura totusi ca angajatii romani vor imbatrani la locul de munca, autoritatile au inasprit penalitatile pentru cei care ies la pensie inainte de vreme. Doctorii avertizeaza insa ca de la 55 de ani sus multi dintre angajatii romani se vor confrunta cu probleme medicale.

Potrivit noii legi, atat politistii cat si militarii se pot pensiona cu 10 ani mai devreme, adica la 55 de ani. Exceptie mai fac angajatii care lucreaza in conditii grele de munca, dar si locuitorii din Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna care se pot pensiona cu 2 ani mai devreme.