1. In primul rand, trebuie sa te inscrii la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Chiar daca ajutorul de somaj nu este mare si procedurile sunt destul de stufoase, indemnizatia este dreptul tau legal, pentru care ti s-au oprit contributii in timp ce lucrai.

Asa ca, indiferent cati bani iti revin sau daca speri ca nu vei sta prea mult timp fara loc de munca, ajutorul de somaj te poate ajuta sa te descurci in aceasta perioada dificila.

2. Incearca sa reduci din cheltuieli! Intr-o perioada in care nu mai ai salariu, iar veniturlie familiei s-au diminuat considerabil, este mai mult decat indicat sa renunti la anumite cheltuieli care nu sunt de stricta necesitate. De exemplu, imparte banii pe care ii ai in asa fel incat sa-ti ajunga pentru toata luna sa-ti cumperi mancare sau sa-ti platesti utilitatile.

Ar trebui, de asemenea, sa verifici ofertele de abonamente la cablu TV, internet sau de telefon, pentru a vedea daca nu cumva gasesti variante mai ieftine la alte companii decat cele ale caror servicii le folosesti in prezent. Gandeste-te totodata, daca n-ai putea sa renunti la un telefon, daca ai mai multe abonamente, sau sa-ti iei pachetul minim de programe la televizor. Rareste vizitele la mall si nu-ti cumpara decat lucrurile de care ai nevoie in aceasta perioada.

3. Din ziua in care afli ca vei ramane fara loc de munca, actualizeaza-ti CV-ul si incepe sa cauti un nou loc de munca. In aceasta perioada dificila, gasirea unui alt job se poate intinde pe mai multe luni, asadar, cu cat incepi mai devreme, cu atat ai mai multe sanse sa te angajezi repede. Nu uita sa treci in CV si experienta la ultimul loc de munca si explica, pe scurt, cum te-ai putea folosi de ea la jobul pentru care aplici.

4. Interactioneaza cu prietenii si cunostintele! Chiar daca nu vrei sa stie toata lumea ca ai ramas fara job, trebuie sa le spui prietenilor si cunostintelor tale acest lucru. Sa ramai fara loc de munca nu este o rusine si cu cat stie mai multa lume ca esti in cautarea unui alt job, cu atat ai mai multe sanse sa-ti gasesti unul. Multa lume a fost macar o data in viata in situatia ta si prietenii vor vrea sa te ajute. Asa ca mai intreaba-i din cand in cand daca nu stiu despre un loc de munca liber si, eventual, da-le si un CV.

5. Relaxeaza-te! Poata parea cinic sa te relaxezi intr-o perioada in care nu stii incotro sa o apuci, dar daca stai incordat si te stresezi lucrurile nu se vor rezolva mai repede. Profita de faptul ca nu trebuie sa te mai trezesti la 6 dimineata si trezeste-te mai tarziu, savureaza-ti cafeaua de dimineata in compania familiei, iesi la plimbare si intalneste-te cu prietenii, citeste o carte. Toate aceste activitati te vor ajuta sa te relaxezi si te vei simti ca intr-o vacanta (fara voia ta, ce-i drept). Iti vei face ordine in ganduri si vei avea mai multa putere sa-ti cauti un loc de munca.

6. Tine legatura cu colegii de la fostul loc de munca! Daca ai plecat de la fostul loc de munca in conditii amiabile, poti sa tii legatura chiar si cu fostul sef. Este posibil ca, la un moment dat, sa existe posibilitatea de a fi reangajat la vechiul loc de munca.

7. Fa munca voluntara! Munca voluntara nu numai ca va ajuta comunitatea, dar te va ajuta si pe tine, pentru ca vei putea trece aceasta perioada in CV-ul tau, ca experienta. Este, de asemenea, si un bun prilej de a intra in contact cu alti oameni, care iti pot oferi un loc de munca platit.

8. Verifica ofertele de angajare de pe internet in fiecare zi! Daca vrei intr-adevar sa-ti gasesti un loc de munca repede, trebuie sa stii tot ce se intampla pe piata muncii in domeniul tau de activitate. Verifica zilnic site-urile de recrutare, pentru a analiza noile anunturi postate sau intra direct pe paginile companiilor pentru care ai vrea sa lucrezi, pentru a vedea daca au scos la concurs vreun post. Chiar si in cazul in care nu exista niciun post liber, este bine sa trimiti un CV, pentru ca atunci cand vor face recrutari, sigur il vor lua in seama.

9. Si nu in ultimul rand, nu dispera! Este posibil sa treaca ceva timp pana iti vei gasi un alt loc de munca. In aceasta situatie, cel mai important este sa nu clachezi si sa-ti pastrezi optimismul. Iar daca pui in practica toate celelalte propuneri de mai sus, cu siguranta nu va trece multa vreme pana cand vei merge din nou in fiecare zi la serviciu.

Mult succes!