Lucrarile la o constructie din Capitala au fost intrerupte la sfarsitul anului trecut din cauza vremii rele. Si cum compania nu mai produce nimic, plata salariilor a devenit o adevarata corvoada. Asa ca patronii se gandesc deja la disponibilizari

In aceasta situatie sunt de aproximativ doua luni peste 10.000 de firme care activeaza in industria prelucratoare, constructii, agricultura si servicii.

"S-ar putea ca aceste companii sa nu-si poata plati taxele si impozitele si sa intre in insolventa", a declarat Marian Petre Milut, presedinte UNPR.

In aceste conditii, solutia ar fi somajul tehnic. Altfel, peste 100.000 de oameni si-ar pierde slujbele. Ca sa nu fie nevoite sa apeleze la disponibilizari, patronatele si sindicatele cer guvernului sa activeze ordonanta de urgenta 28 din 2009, prin care sa fie din nou permis somajul tehnic.

In aceste conditii, angajatii ar avea dreptul sa stea acasa, cel mult 3 luni, pentru trei sferturi din salariu. Banii ar fi platiti de companie, care n-ar mai achita insa si impozitele pe salarii catre stat.

"Pastram practic locurile de munca pentru salariati cand angajatorul, in absenta somajului tehnic, i-ar concedia", a spus Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa.

Reprezentantii Ministerului Muncii spun ca somajul tehnic a fost o masura buna in perioada de recesiune, insa datele economice s-au mai schimbat intre timp.

Oricum ar fi, statul ar iesi pe minus: pierde contributiile firmelor la salariu, in cazul in care accepta somajul tehnic, ori se alege cu o lista mai lunga de someri.