Presiunea asupra costurilor de imprumut ale Italiei s-a redus puternic, ca urmare a garantiilor oferite de Banca Centrala Europeana si a lichiditatilor masive introduse in piata financiara de politicile agresive de relaxare monetara ale Japoniei.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Italiei a coborat sub 4%, iar diferenta fata de titlurile germane este de circa 2,52 puncte pocentuale, mai putin de jumatate fata de nivelurile inregistrate in timpul perioadei acute a crizei, la sfarsitul anului 2011. "Recuperarea nu va dura mult. Suntem intr-o situatie care este departe de a se afla in echilibru", a spus George Soros, potrivit cotidianului italian La Stampa, preluat de Mediafax.

Noul premier italian, Enrico Letta, se confrunta cu dificultati majore, din cauza indatorarii ridicate a tarii, circa 130% din PIB, al doilea cel mai ridicat nivel din zona euro dupa Grecia, precum si cu o economie care abia a inregisrat crestere in ultimele doua decenii. La problemele economice se adauga si sistemul politic disfunctional al Italiei. "Italia nu mai este stapana propriului destin si depinde de actiuni credibile coordonate de catre Uniunea Europeana", a precizat Soros.

Miliardarul a afirmat ca sunt necesare masuri pentru deblocarea creditarii afacerilor mici si a reluat apelul pentru politici fiscale si obligatiuni comune in zona euro.