ASF a decis, totodata, retragerea autorizatiei directorului general Raluca Tintoiu, din cauza mesajului trimis clientilor, legat de nationalizarea fondurilor de pensii private, a declarat, joi, vicepresedintele ASF responsabil de sectorul pensiilor private, Ion Giurescu.

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, si-a anuntat recent clientii ca, in ultimele saptamani, ar fi existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei.

ASF a criticat decizia NN Pensii de a se adresa clientilor, acuzand ca este o pozitie "excesiva si neavenita". ASF sustine ca "nu au fost si nu sunt discutii oficiale pe acest subiect".

”Am decis sanctionarea NN Pensii cu o amenda de 750.000 lei, reprezentand 1% din capitalul social, retragerea autorizatiei de director general al fondului Raluca Tintoiu, si amendarea acesteia cu 100.000 lei”, a declarat Giurescu.

Consiliul de Administratie al NN Pensii a fost convocat joi la ASF, pentru o discutie in urma careia a fost decisa amenda. Ralucai Tintoiu, directorul general al NN Pensii, i s-a retras autorizatia si a fost la randul sau amendata cu 100.000 lei.

Anterior, presedintele ASF, Misu Negritoiu, declara ca institutia va sanctiona fondul de pensii NN pentru rolul jucat in “scandalul” nationalizarii pensiilor, precizand ca notiunea de nationalizare este o ”fumigena aruncata”, in conditiile in care pensiile nu pot fi ”confiscate sau nationalizate”.

Negritoiu a subliniat ca pilonul II de pensii este finantat de stat prin alocatii bugetare, iar aceste fonduri nu pot fi nationalizate. Singura masura pe care, teoretic, ar putea s-o ia statul, ar fi sa schimbe modul de administrare al acestor fonduri si sa le contopeasca cu fondul public de pensii, dar nu au existat discutii referitoare la o astfel de masura, potrivit presedintelui ASF.

”Aceasta fumigena aruncata este un nonsens, notiunea de nationalizare nu exista. Pilonul II e finantat de stat prin alocatii bugetare. Noi nu facem lobby ca sa existe o cota mai mare sau mai mica, noi asiguram stabilitatea pietelor. Fondurile de pensii nu pot fi nationalizate sau consfiscate, asa cum pensiile nu pot fi nationalizate sau confiscate. Maximum ce poate sa faca statul e sa schimbe modul de administrare, sa le contopeasca cu fondul public de pensii, dar nici aceasta masura nu a fost discutata”, a declarat Negritoiu, citat de News.ro.

Referitor la acuzatiile lansate de liderul PSD, Liviu Dragnea, potrivit carora acest scandal a pornit de la el, Negritoiu nu a dorit sa comenteze, dar a atras atentia asupra unor contradictii.

”Aceste declaratii sunt politice, nu vreau sa le comentez. Insa, in formularea acestor declaratii, exista contradictii. Daca eu as fi transmis niste informatii catre NN, ar fi trebuit sa existe, dar ele nu exista. Eu, ca toti supraveghetorii din ASF, am numai intalniri oficiale cu asiguratorii, tot ce discutam noi este consemnat in minuta. Eu cred ca este mai mult de un an de cand nu m-am mai vazut cu cineva de la NN, iar eu nu ma intalnesc la colt de strada, ar fi culmea. Nu am contacte informale cu nimeni, nu am dat niciodata vreun telefon ca sa rezolv problema cuiva, vreun dosar de despagubire. Nu am facut in trei ani nicio interventie pentru rude sau vreun parlamentar. Exista un cod de conduita care impune niste standarde tuturor salariatilor ASF, mai ales in supraveghere”, a declarat Negritoiu.

NN Pensii: Am aflat din presa masurile decise de ASF. Sanctiunile nu afecteaza situatia fondului de pensii

NN Pensii precizeaza ca a aflat din presa despre masurile stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in legatura cu mesajul de informare transmis clientilor si ca asteapta decizia oficiala a ASF, care nu afecteaza situatia fondului de pensii administrat de NN.

"Consiliul de administratie al NN Pensii a avut astazi o intalnire cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ulterior careia a luat la cunostinta din media despre masurile stabilite de autoritate in legatura cu mesajul de informare transmis de companie in data de 11 aprilie 2017 catre clientii care au declarat adresa de e-mail. Asteptam decizia oficiala a ASF si ne aratam toata deschiderea si colaborarea in demersurile ulterioare acesteia, urmand sa stabilim si sa le comunicam in cel mai scurt timp directiile de actiune ale NN Pensii", anunta compania intr-un comunicat de presa.

NN Pensii sustine ca intentiile sale "au fost exclusiv de informare cu privire la sistemul de pensii administrat privat si la interesul participantilor de a se informa constant despre situatia fondurilor economisite pentru pensie" si isi exprima aprecierea fata de faptul ca "Guvernul si Ministerul de Finante au avut o pozitie recenta foarte ferma pentru sustinerea si stabilitatea Pilonului II".

Compania mentioneaza ca masurile anuntate "nu afecteaza in niciun fel situatia fondului de pensii administrat de NN si economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanti la acesta".

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, si-a anuntat recent clientii ca, in ultimele saptamani, ar fi existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei.

Ulterior, ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a negat informatia privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private, precizand ca ”nicio ratiune politica, economica, financiara, bugetara” nu ar putea sa determine o astfel de decizie ”de-a dreptul aberanta”.