"Mesajul Guvernului este ca mergem pe un sistem multipilon. Nu se pune problema nationalizarii pilonului II de pensii private obligatorii", a spus ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Rovana Plumb a adaugat ca sistemul de pensii este foarte important pentru Romania, iar preocuparea este de a-l face sustenabil pentru cei care sunt deja in plata, dar si pentru generatiile viitoare.

Ministrul a precizat ca imbatranirea populatiei este o problema sistemica nu doar pentru Romania, aceasta afectand toate statele UE. Rovana Plumb a facut referire la doua aspecte, respectiv sistemul public de pensii, precizand ca in acest moment nu exista niciun risc in ce priveste plata pensiilor, si sistemele private, aratand ca Guvernul sustine sistemul multipilon.

In cei sapte ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un numar total de participanti de 6,2 milioane si administreaza active nete de 4 miliarde de euro. In prezent, cota de contributie virata catre Pilonul II este de 4,5% din veniturile brute ale participantilor, aceasta evoluand de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) si urmand sa ajunga la 6%, cu o crestere de jumatate de punct procentual anual, pana in 2016. Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor si pana in prezent, un randament mediu anual de 11,3%.

"Generatia decreteilor" va reduce pensia de stat la 24% din ultimul salariu, in urmatorii 20 de ani. Pilonul II va suplimenta veniturile cu 10%

Intrarea in plata a primilor pensionari din "generatia decreteilor" va reduce pensia acordata de stat de la 36% din ultimul salariu, in prezent, la 24% in anul 2032, a declarat presedintele asociatiei pensiilor private (APAPR), Raluca Tintoiu, la o conferinta organizata de Mediafax.

"APAPR a facut un studiu in anul 2012 si a incercat sa previzioneze evolutia pensiei publice si modul in care fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) o suplimenteaza pe aceasta. Dupa calculele noastre, pensia publica reprezinta in prezent 36% din ultimul salariu si acest procent va descreste semnificativ in anul 2032, cand prima cohorta semnificativa din «generatia decreteilor» (termenul se refera la cei nascuti dupa intrarea in vigoare a unui decret emis in 1966 prin care fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu a interzis avorturile, n.r.) va intra in plata pensiei. Estimam ca rata de inlocuire a pensiei publice va scadea la 24% in anul 2032 si va ajunge la 15% in anul 2042", a afirmat Tintoiu.

Ea a adaugat ca Pilonul II, lansat in 2008, incearca sa suplimenteze veniturile viitorilor pensionari si, conform calculelor asociatei, sa aduca un plus de 10% in rata de inlocuire, respectiv o treime din pensia publica pe care statul o va acorda viitorilor pensionari.

Prezent la eveniment, presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, a spus ca rata de inlocuire a venitului salarial cu pensia publica se situeaza la 45%.

Presedintele Casei de Pensii: Tinerii sunt neinformati in privinta pensiilor private, 80.000 repartizati aleatoriu in 2014

Tinerii sunt neinformati in privinta pensiilor private sau acest subiect nu prezinta interes pentru ei, numai in 2014, 80.000 de tineri fiind repartizati aleatoriu la fondurile de pensii, pentru ca ei nu au optat, a declarat luni presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Ileana Ciutan.

Presedintele CNPP a spus ca in special tinerii nu sunt bine informati in privinta pensiilor private, multi dintre ei nestiind sau nedorind sa opteze pentru un fond de pensii, pentru Pilonul II de pensii private obligatorii. "In 2014, 80.000 de tineri au fost repartizati aleatoriu la unul din cele opt fonduri de pensii, pentru ca ei nu au optat", a adaugat Ileana Ciutan, potrivit Mediafax.

Ileana Ciutan a precizat ca piloanele II si III sunt foarte importante pentru completarea pensiei din sistemul public, dar ca acesta din urma nu ar trebui decredibilizat. "El este baza la care se adauga cele administrate privat. Noi trebuie sa incurajam tinerii sa intre in sistem, sa contribuie, sa ceara sa fie platiti cu salarii reale, pentru ca sistemul public sa ramana credibil", a mai spus Ileana Ciutan.

Sistemul de pensii private facultative (Pilonul III) a fost lansat in mai 2007, iar cel al pensiilor private obligatorii (Pilonul II) cu un an mai tarziu. Activele celor doua sisteme se situeaza in jurul cifrei de 4,3 miliarde de euro.