"Sistemul de pensii administrate privat a suferit în ultimii ani câteva şocuri negative. Eliminarea acestor şocuri negative din sistem nu se va întâmpla peste noapte, dar vom încerca să corectăm chiar astăzi o mare parte dintre inechităţi şi restul anul următor. Sunt costuri de tranziţie pe care nu ni le putem asuma", a spus ministrul Finanţelor, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, vineri, în şedinţa de Guvern, se va da o primă citire ordonanţei cu modificările aduse OUG 114, iar cerinţele de capital pentru Pilonul II introduse prin acest act normativ vor fi eliminate.

"Vestea bună este că astăzi, în şedinţa de Guvern de la ora 17:00, se va da o primă citire a ordonanţei cu elementele pe care le vom schimba din Ordonanţa 114 şi cerinţele de capital pentru sistemul Pilon II pentru pensii introduse prin Ordonanţa 114 vor fi eliminate. Şi acea opţiune de a trece de la Pilonul II la Pilonul I, la care au aderat doar 504 persoane, va fi eliminată. Restul vor fi pe parcursul anului viitor'', a dat asigurări Cîţu.

La preluarea mandatului, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că va iniţia o serie de discuţii cu administratorii fondurilor private de pensii, pentru creşterea randamentului sumelor administrate şi pentru creşterea transparenţei privind aceste fonduri.

Potrivit acesteia, intenţia Ministerului Muncii de a creşte nivelul contribuţiilor la Pilonul II de pensii nu micşorează cu nimic suma aferentă Pilonului I, deoarece în mod istoric suma din Pilonul I a fost acoperită din bugetul de stat.

"Nu intenţionăm schimbări în privinţa contribuţiilor la Pilonul I, cât intenţionăm să avem discuţii tehnice cu cei din Ministerul de Finanţe şi să ne lămurim asupra modului în care se colectează toate contribuţiile în Pilon. Sunt conştientă că sunt decizii pe care trebuie să le iau alături de Ministerul de Finanţe şi vă asigur că sunt genul de om care ia decizii pe baza unor evaluări obiective. Intenţia noastră este să creştem contribuţia la Pilonul II, a se înţelege că acest lucru nu micşorează cu nimic suma aferentă Pilonului I, pentru că istoric suma aceasta a fost acoperită de Bugetul de Stat, dar intenţia noastră este să încurajăm economiile pe durata activităţii profesionale la nivelul angajatorilor şi să-i determinăm pe aceştia să aibă o atitudine responsabilă cu privire la perioada din a doua parte a vieţii, adică să gândească planificat şi să-şi economisească fonduri astfel încât să beneficieze la pensie de veniturile pe care orice om civilizat are dreptul să le pretindă după ani de muncă", a afirmat Violeta Alexandru, în prima zi din mandatul său de ministru al Muncii.