Potrivit specialiştilor, printre cele mai bune oportunităţi de investiţii mai sunt companiile active în domeniul produselor de strictă necesitate (atât producători cât şi retaileri) şi companiile de energie.

"Pe termen mai lung, pieţele emergente şi acţiunile de tip value au un potenţial bun de creştere, pe măsură ce investitorii se vor reorienta spre active cu evaluări mai bune. Aurul are şanse bune să îşi reia creşterea. Nu exclud nici o continuare a corecţiilor în următoarele luni pe toate pieţele de acţiuni. Pieţele sunt foarte sensibile la ştirile legate de pandemie (vaccin, măsuri de lockdown, stimuli fiscali şi monetari), asfel încât, în următoarele luni, cel mai probabil, un portofoliu echilibrat de acţiuni, titluri de stat din ţările dezvoltate şi aur este cel mai potrivit. În caz de corecţii, o astfel de alocare va reduce volatilitatea portofoliului şi va oferi oportunităţi de acumulare de acţiuni la preţuri mai mici prin rebalansare", susţine Valentin Nedelcu, specialist al pieţei de capital.

La rândul său, Dan Sulică, de asemenea specialist al pieţei de capital, a precizat că printre performerii de anul acesta se numără marile companii din industria de IT şi a comerţului online, dar şi din sectorul farmaceutic.

"În perioada aceasta, sunt câteva industrii care merită atenţie mai ales în contextul pandemiei: companiile de securitate cibernetică, tehnologiile noi care sprijină munca de acasă, inclusiv colaborarea în Realitatea Virtuală şi comerţul online. În plus, online-ul are nevoie de energie electrică. De aceea, urmăresc companii de distribuţie de electricitate şi producătoare de energie regenerabilă. Nu în ultimul rând, o industrie interesantă este cea medicală: companiile producătoare de vaccinuri şi medicamente şi cele producătoare de echipamente medicale", consideră Bogdan Maioreanu, specialist al pieţei de capital.

Totodată, Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, susţine că estimările actuale se îndreaptă spre "un final de an dens în informaţii majore, în care segmentul digital şi tehnologic al pieţelor ar putea păstra un avantaj relativ faţă de piaţă, pentru o vreme, însă. În sectorul farma şi sănătate, o distincţie relevantă ar putea fi observată pentru segmentul de biotehnologie", a precizat Claudiu Cazacu.

Cu mai mult de 15 ani de experienţă, XTB este în prezent a 4-a cea mai mare casă de brokeraj de FX şi CFD-uri din lume şi cea mai mare din Europa Centrală şi de Est.