Joi dimineata, ministrul desemnat pentru Finante, Ionut Misa, declara, imediat dupa audierea in comisii in Parlament, ca Pilonul II de pensii, care administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiintat, banii vor fi returnati contribuabililor, iar acestia vor trebui sa aleaga intre Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.

Dupa ce informatia a creeat panica intre investitori, ceea ce a dus la o cadere masiva a bursei de la Bucuresti si la devalorizarea accentuata a leului, atat premierul Mihai Tudose, cat si presedintele PSD au infirmat declaratia ministrului Finantelor, Dragnea gasindu-i acestuia din urma scuza ca a fost “euforic”.

Un scandal asemanator, declansat in urma cu doua luni in urma unor informatii din piata care au determinat fondul de pensii NN Pensii sa-si instiinteze clientii ca este posibil ca Guvernul sa nationalizeze pensiile private, a avut drept consecinta sanctionarea companiei olandeze cu cea mai mare amenda data vreodata de ASF (750.000 lei, reprezentand 1% din capital) si retragerea autorizatiei pentru sefa acesteia, Raluca Tintoiu.

Joi, la doar cateva ore de la declansarea scandalului, Ionut Misa a fost “recompensat” cu functia de ministrul al Finantelor in cabinetul Tudose, care a primit votul de incredere al Parlamentului.

De ce apare, din cand in cand, zvonul privind nationalizarea sau desfiintarea pensiilor private

Zvonul privind desfiintarea fondurilor de pensii administrate privat au aparut de mai multe ori in timpul guvernarii PSD, desi de fiecare data Guvernul l-a infirmat. Joi, insa, proaspatul premier Tudose a avut greaua misiune de a nega ceea ce insusi ministrul Finantelor explicase foarte clar in fata jurnalistilor.

Potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), contribuabilii romani au castigat 1,5 miliarde de euro in cei noua ani in care au contribuit la Pilonul II de pensii private obligatorii, in contextul in care valoarea totala a contributiilor a fost de 6,2 miliarde euro, iar valoarea totala a activelor a ajuns la 7,7 miliarde euro.

Fondurile de pensii private obligatorii din Romania au implinit, in luna mai, noua ani de functionare.

”Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numarul participantilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de romani, iar activele nete gestionate au depasit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro). Avand in vedere ca de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei, diferenta o constituie o suma de 6,91 miliarde lei (1,51 miliarde euro), reprezentand castigul total obtinut din investitii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul contributorilor romani”, se arata in comunicat.

Potrivit estimarilor asociatiei, peste un milion de romani din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au in conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare. Pentru perioada 20 mai 2008 – 19 mai 2017, reprezentand primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au inregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR.

Desi negata ulterior, declaratia de joi a ministrului de Finante a venit si cu o explicatie foarte clara leaga de ce avea sa se intampla cu banii contribuabililor – fie ii directionau catre sistemul de pensii de stat (Pilonul I), fie catre cel privat facultativ (Pilonul III). In consecinta, discutia – daca ea a existat la PSD, a fost ca bugetul de pensii al statului, aflat intr-un deficit acut si fiind alimentat de la bugetul de stat de ani de zile, urma sa primesca sume consistente de la contribuabilii care alegeau prima varianta pentru administrarea fondurilor din Pilonul II.

Dar chiar si fara sa desfiinteze Pilonul II, statul ii pagubeste pe participantii fondurile de pensii private, prin inghetarea contributiei pe care o vireaza catre acest fond. Astfel, in acest moment, principala problema a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private la 5,1%, in contextul in care acest procent era estimat sa ajunga la 6% inca din 2016. Conform legislatiei actuale, acest nivel va fi atins in anul 2018.

Potrivit calculelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, peste 92% din investitiile Pilonului II sunt realizate in Romania.