Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a inchis in urcare cu 0,3%, dupa o sedinta marcata de variatii puternice, de la minus 0,7% la plus 0,6%.

De la inceputul lui ianuarie, pietele vest europene au scazut cu 1,5%, cel mai vizibil declin din iunie 2013. Actiunile au pierdut din valoare pe fondul retragerilor masive de capital de pe pietele emergente, care au cauzat prabusirea monedelor in mai multe tari, printre care si Turcia. Anul trecut, indicele de referinta al pietelor vest-europene a avansat cu 17%, cea mai buna performanta din 2009.

Bursele au fost afectate joi si de un raport privind piata imobiliara din SUA, care a indicat ca vanzarile de locuinte au scazut cu 8,7% in decembrie, fata de un declin de 0,3% anticipat de economisti.

Economia SUA a crescut cu 3,2% in trimestrul al patrulea al anului trecut fata de aceeasi perioada din 2012, in linie cu media estimarilor analistilor.

Rezerva Federala a SUA a redus miercuri programul de achizitii de obligatiuni cu 10 miliarde de dolari, la 65 miliarde de dolari, continuand retragerea treptata a injectiilor de lichiditate. Banca centrala americana a subliniat totodata ca va mentine dobanzile la niveluri minime pana ce somajul va cobori sub pragul de 6,5%.

In China, un indice privind industria prelucratoare a afisat prima scadere din ultimele sase luni.
Indicii bursieri au crescut joi pe 11 din cele 18 burse vest-europene. La Londra, indicele FTSE 100 a pierdut 0,2%, in timp ce DAX 30 - Frankfurt a urcat cu mai putin de 0,1%, iar CAC 40 - Paris a avansat cu 0,2%.

Actiunile grupului elvetian Givaudan, cel mai mare producator de parfumuri la nivel mondial, au crescut joi cu 5,6%. Compania a anuntat un profit net de 490 milioane franci elvetieni pentru anul trecut, depasind estimarile pietei.

Titlurile grupului suedez Ericsson au urcat joi cu 3,9%. Cel mai mare producator de echipamente pentru retele de telefonie mobila a anuntat ca marja de profit a crescut in trimestrul al patrulea la 37,1%, fata de 31,1% in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Gigantul petrolier Royal Dutch Shell a inregistrat un castig de 1,9% joi la bursa, dupa ce compania a amanat un proiect din Alaska si a prezentat un plan de restructurare in vederea imbunatatirii profitabilitatii.

Titlurile Diageo, cel mai mare producator de bauturi spirtoase la nivel mondial, au pierdut joi 4,5% din valoare, din cauza rezultatelor sub asteptari raportate de companie.

Producatorul de imbracaminte H&M a scazut cu 3,2% la Stockholm, dupa ce compania a anuntat un profit sub estimarile pietei.