Piata a inregistrat a treia zi consecutiva de cresteri si a reusit sa recupereze corectiile de luni si marti, cand a atins cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Astfel, in aceasta saptamana Bursa a avansat cu 3,73%.

Piata a deschis sedinta de vineri in crestere, investitorii reactionand pozitiv la ascensiunea burselor internationale. Pietele vest-europene au trecut pe scadere usoara dupa primele doua ore, influentate de reducerea ratingurilor de catre Moody's pentru o serie de banci portugheze si britanice, insa intoarcerea nu a avut efecte si pe bursa de la Bucuresti, aceasta continuand sa avanseze, cu peste 2%.
Bursele vest-europene au revenit pe verde dupa ora 15:30, sustinute de publicarea unor indicatori peste asteptari despre piata muncii din SUA. Recuperarea burselor externe a dus la accelerarea usoara a cresterilor pe piata de la Bucuresti, de la 2% la 3%.

Ascensiunea pietei s-a accelerat chiar la inchidere, la peste 4%, datorita cresterilor actiunilor Banca Transilvania (TLV), Transelectrica (TEL) si Bursa de Valori (BVB). Cresterea titlurilor Bancii Transilvania s-a amplificat de la 3,79%, la 9,83%, iar in cazul actiunilor Transelectrica ascensiunea a fost accelerata de la 8,53% la 11,18%.

Actiunile BVB au incheiat in urcare cu 9,5%, in conditiile in care cu cinci minute inainte de inchidere avansul era de numai 4,5%.
"Cresterile de pe pietele internationale din ultimele zile s-au datorat probabil zvonurilor potrivit carora bancile europene ar urma sa fie recapitalizate. La BVB, in urma scaderilor din primele doua zile ale saptamanii, indicele BET-FI ajunsese la nivelurile minime din iulie 2009, prag considerat atractiv de o parte din investitori", a declarat Dragos Darabut, analist la firma de brokeraj Tradeville.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 6,33%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 6,5% peste nivelul de joi."La nivelul investitorilor consider ca vor conta mult si rezultatele financiare ale companiilor din SUA si Uniunea Europeana, bilanturile contabile vor arata cum a evoluat activitatea fiecareia in perioada iulie - septembrie, perioada in care datele macroeconomice au indicat o incetinire a cresterii economice, iar concluzia sondajelor de opinie adresate consumatorilor, analistilor si investitorilor institutionali a fost ca increderea in viitorul economiei a scazut", a completat analistul de la Tradeville.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 67,4 milioane lei (15,7 milioane euro), valoare cu 80% peste suma transferurilor din sedinta precedenta, de 37,4 milioane lei (8,6 milioane euro). Rulajul pietei a fost asigurat in proportie de 34% de un deal cu 0,28% din actiunile BRD, in valoare de 23,1 milioane lei (5,3 milioane euro).

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu cel mult 2,7%.

Citeste si

Internetul cu viteza luminii, acum si in Romania. ANCOM scoate la licitatie patru licente 4G in 2012