Printre riscurile pe care le prezinta utilizarea schemelor de moneda virtuala ca modalitate alternativa de plata, precum Bitcoin, se mai numara finantarea terorismului si volatilitatea pretului, anunta BNR.

"Schemele de moneda virtuala, precum Bitcoin, nu reprezinta una dintre formele de bani definite in documentele economice de specialitate, iar din punct de vedere legal nu se constituie nici in monede virtuale sau valuta. Cu toate acestea, in anumite situatii de plata, schemele de moneda virtuala pot inlocui bancnote si monede, precum si bani scriptici si monede electronice", potrivit raportului BCE. 

Institutia bancara europeana atrage atentia asupra riscurilor potentiale care decurg din utilizarea schemelor de moneda virtuala, mentionand ca materializarea acestor riscuri depinde, pentru fiecare stat in parte, de cantitatea de monede virtuale emise, de gradul de conexiune cu economia reala (inclusiv prin intermediul institutiilor monitorizate care folosesc scheme de moneda virtuala), de volumul schimburilor si de gradul de acceptare in randul utilizatorilor. 

Potrivit BCE, numarul schemelor descentralizate de moneda virtuala a crescut dramatic in ultimii ani, ajungand in prezent la circa 500.

Cele mai multe dintre monedele virtuale sunt copii ale Bitcoin, care au suferit modificari minore. 

Prin participarea la schemele de moneda virtuala, in particular, utilizatorii sunt expusi riscurilor de schimb valutar asociate cu volatilitatea crescuta, celor asociate cu statutul de anonimitate al persoanelor care efectuaza platile si a celor provenind din lipsa de transparenta.

BCE noteaza ca reactiile bancilor centrale si altor autoritati in privinta schemelor de moneda virtuala variaza de la emiterea de atentionari si publicarea de clarificari asupra legalitatii folosirii monedelor virtuale pana la interzicerea acestor scheme.  Institutia bancara apreciaza ca "binevenite" eventuale clarificari suplimentare in privinta schemelor de moneda virtuala de la autoritatile nationale, dar nu considera ca este necesar ca BCE sa modifice sau sa largeasca actualul cadrul legal din UE pentru a include schemele de moneda virtuala. 

"Gradul de utilizare a platilor prin schemele de moneda virtuala ramane redus, ceea ce implica ca nu exista inca riscuri materiale pentru atributiile bancilor centrale, inclusiv cele legate de promovarea unei functionari fara probleme a sistemelor de plati", se mai arata in raport. 

Cu toate acestea, aparitia unui incident major privind schemele de moneda virtuala si, implicit, pierderea increderii in aceste scheme ar putea submina increderea utilizatorilor in sistemele de plata electronice, in banii electronici si/sau in alte solutii specifice de plati, noteaza BCE. 

"Prin urmare, Eurosystem (autoritatea monetara a zonei euro) va continua sa monitorizeze evolutiile ulterioare, in mod special aspectele legate de platile efectuate prin schemele de moneda virtuala", se arata in raport. 

Totodata, Autoritatea Bancara Europeana a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpararii, detinerii si tranzactionarii monedelor virtuale si, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de moneda virtuala. 

In aceste conditii, BNR precizeaza ca monitorizeaza evolutia schemelor de moneda virtuala din perspectiva unor potențiale riscuri asupra sistemului financiar. 

"Moneda virtuala nu este moneda naționala si nici valuta, iar acceptarea acesteia la plata nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodata, moneda virtuala nu reprezinta o forma de moneda electronica, in intelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica", transmite BNR.