Statele Unite le interzic americanilor sa efectueze anumite tranzactii cu VTB, a doua banca din Rusia, cu Banca Moscovei, care este una dintre filialele sale, si cu Banca Agricola ruseasca, principalul creditor al agriculturii Rusiei. 

Sanctiunile vizeaza, de asemenea, un grup de santiere navale care se ocupa de constructia de submarine si tancuri petroliere. 

La randul ei, Uniunea Europeana a adoptat marti, pentru prima data, o importanta serie de sanctiuni economice contra Rusiei, pentru a-l constrange pe presedintele Vladimir Putin sa nu mai sustina actiunile destabilizatoare din Ucraina. 

Barack Obama: Washingtonul nu s-a angajat intr-un "nou Razboi Rece" cu Moscova 

"Astazi, Statele Unite impun noi sanctiuni vizand sectoarele-cheie ale economiei ruse: sectorul energetic, armamentul, finantele", a declarat Obama, salutand masurile similare luate de Uniunea Europeana. 

"Blocam exporturile de anumite bunuri si tehnologii cu destinatia catre sectorul energetic rus. Extindem sanctiunile noastre impotriva unor banci si grupuri din domeniul apararii. Suspendam in mod oficial creditele si finantarile pentru proiecte de dezvoltare in Rusia", a precizat presedintele american. 

Intrebat cu privire la un posibil nou Razboi Rece, Obama a respins aceasta posibilitate. 

"Nu, acesta nu este un nou Razboi Rece. Aceasta este o problema foarte specific legata de atitudinea Rusiei, care refuza sa recunoasca ca Ucraina poate urma o cale proprie", a afirmat el. 

"Astazi, Rusia se izoleaza din nou, fapt ce reprezinta un pas inapoi, dupa decenii de progrese reale", a declarat Obama, adaugand ca "acest lucru nu era inevitabil". 

In opinia lui Obama, faptul ca si europenii, care au legaturi stranse cu Rusia, au adoptat masuri impotriva ei demonstreaza ca "rabdarea Europei fata de presedintele Putin, ale carui cuvinte nu sunt urmate de fapte, scade".

Rusia denunta sanctiunile "nelegitime" adoptate de Statele Unite, amenintand cu masuri simetrice

Sanctiunile antiruse "nelegitime" adoptate de Statele Unite si "politicile distructive de termen scurt" vor avea pentru Washington consecinte "foarte concrete", avertizeaza Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

"Consecintele pe care aceste politici distructive de termen scurt le vor avea vor fi foarte concrete", atrage atentia Ministerul rus de Externe, denuntand "sanctiuni antiruse nelegitime".

"Washingtonul incearca astfel sa scape de responsabilitate pentru evolutia tragica a situatiei din Ucraina", continua diplomatia rusa.

"Statele Unite vor sa pedepseasca Rusia pentru politica sa independenta si deranjanta pentru Washington", precizeaza Ministerul rus de Externe.

Moscova denunta "sanctiunile antiruse" ale UE si politica sa "dictata de Washington"

Ministerul rus de Externe a denuntat, miercuri, "sanctiunile antiruse" adoptate cu o zi inainte de Bruxelles si a acuzat Uniunea Europeana ca desfasoara "o politica dictata de Washington", relateaza AFP.

"Politica UE nu se fondeaza in prezent pe fapte verificate, ci este dictata de Washington", declara ministerul intr-un comunicat, apreciind ca aceste "sanctiuni antiruse" arata "incapacitatea UE de a juca un rol autonom in afacerile mondiale".

Si Canada va adopta noi sanctiuni impotriva Rusiei, la doar cinci zile dupa adoptarea unor masuri similare, a anuntat marti premierul Stephen Harper.

Fara a oferi alte detalii cu privire la natura noilor sanctiuni, premierul canadian a justificat aceasta masura prin faptul ca "Rusia continua agresiunea" contra Ucrainei, "in special, prin furnizarea unei sustineri logistice si unor sisteme de arme pentru agenti ai regimului lui (Vladimir) Putin" in estul Ucrainei. 

Joia trecuta, dupa o serie de sanctiuni contra unor indivizi rusi si ucraineni prorusi, Canada a inasprit masurile, lovind circuitele de finantare ale economiei ruse, precum bancile Gazprombank sau Vneseconombank.  Canada va "exercita presiuni economice si politice mai puternice in cursul zilelor urmatoare, impunand sanctiuni suplimentare impotriva regimului si a celor care ii sunt foarte apropiati", a declarat Stephen Harper.