Modificarea a intrat in vigoare incepand de duminica, dupa ce a fost aprobata saptamana trecuta de Consiliul de ministri.

Conform modificarii, salariile functionarilor publici vor fi platite in conformitate cu anul fiscal care incepe in luna ianuarie si se incheie in luna decembrie, informeaza publicatiile Arab News si Saudi Gazette.

Aceasta este o masura dintr-un set de masuri de austeritate adoptate de Arabia Saudita pentru a face fata diminuarii veniturilor bugetare, ca urmare a scaderii pretului titeiului.

Potrivit calendarului islamic, bazat pe ciclul lunar, anul numara 12 luni de cate 29 sau 30 de zile, ceea ce inseamna ca sunt mai putine zile (354/355) decat in calendarul gregorian utilizat in cea mai mare parte a lumii.

In plus, comparativ cu alte state, procentul functionarilor publici este de doua ori mai mare in Arabia Saudita, iar programul de lucru in sectorul public este mai redus decat in sectorul privat.

Saptamana trecuta, Guvernul de la Riad a redus cu 20% salariile angajatilor din ministere si a inghetat salariile micilor functionari.

Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, a inregistrat in 2015 un deficit bugetar record de 367 miliarde riali (98 de miliarde de dolari), aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, iar proiectul de buget pentru anul 2016 prevede un deficit de 87 de miliarde de dolari.

Pentru a acoperi acest deficit bugetar, guvernul saudit a inceput sa recurga la activele externe ale regatului si, de asemenea, sa emita obligatiuni pe piata locala. Insa activele externe se vor epuiza in cativa ani, daca actualul ritm de declin se mentine, iar emisiunile de obligatiuni au inceput sa diminueze lichiditatea in sistemul bancar.

De la extaz, la agonie. Arabia Saudita a trecut pe deficit si are nevoie de 8 mld. dolari

Analistii estimeaza ca imprumuturile suverane ale celor sase state exportatoare de petrol din Golful Persic ar putea sa treaca de 20 de miliarde de dolari in 2016, o schimbare semnificativa fata de perioada anterioara, cand regiunea avea un excedent de fonduri pe care il imprumuta restului lumii. Toate cele sase state fie au lansat programe de imprumuturi fie intentioneaza sa faca acest lucru, ca raspuns la scaderea pretului petrolului. De asemenea, companiile din zona Golfului sunt asteptate sa se imprumute si ele mai mult de pe pietele externe.

In plus, la inceputul anului, agentiile de evaluare Standard & Poor's a si Fitch au coborat ratingul Arabiei Saudite, iar Moody's Investors Service a pus ratingul tarii sub revizuire pentru o posibila retrogradare.

Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 70% in ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezinta o problema pentru exportatorii de titei. In urma cu cateva luni, printul mostenitor Mohammed bin Salman declara ca Arabia Saudita este pregatita pentru declinul pretului la titei si va crea cel mai mare fond suveran de investitii din lume, pentru cele mai valoroase active ale Regatului, evaluate la peste 2.000 miliarde de dolari.

Fondul public de investitii (PIF) va ajuta Arabia Saudita sa-si reduca dependenta de veniturile obtinute din exporturile de titei, a apreciat oficialul saudit. Ca parte a acestei strategii, Arabia Saudita va vinde actiuni in Aramco, cea mai mare companie petroliera din lume, si va transforma gigantul energetic intr-un conglomerat industrial. Oferta Publica Initiala (IPO) ar putea avea loc anul viitor, Arabia Saudita intentionand sa vanda o participatie de sub 5%, explica atunci Mohammed bin Salman.

Anterior, in luna aprilie a acestui an, printul mostenitor a dezvaluit un vast plan de reforme, denumit "Vision 2030", care are drept obiectiv diversificarea economiei saudite, care depinde in mare parte de exporturile de petrol, un produs al carui pret este in cadere libera de aproximativ doi ani. Conform acestui plan, ar urma sa fie extinsa angajarea in sectorul privat, iar masa salariala a functionarilor publici ar urma sa fie redusa pana la 45% - 40% din buget.