"Acest ajutor extern nu este, in mod cert, un raspuns pentru Grecia, pentru zona euro sau pentru lumea intreaga. Grecia ar trebui sa intre in faliment imediat, fara nicio discutie despre iesirea din zona euro. Este o problema clasica de faliment, ce dureaza deja de doi ani", a spus Varoufakis.

Grecia nu a avut o problema de lichiditate in mai 2010, cand a primit primul pachet de imprumuturi externe, de 110 miliarde de euro, iar creditorii externi ar trebui sa-si limiteze pierderile si sa nu mai umfle deficitul bugetar al Greciei "distrugand economia", care devine astfel incapabila sa plateasca datoria, scrie Mediafax.

"De ce nu poate Grecia sa dea faliment in zona euro?", intreaba Varoufakis, notand ca tara este deja exclusa de pe pietele financiare. "Singurul motiv pentru a lua noi imprumuturi este sa crezi ca procedand astfel poti in final plati. Nu putem si toata lumea stie asta. BCE stie. La fel si FMI", a spus el.

BCE si liderii politici din zona euro trebuie sa "opreasca nebunia politica" si sa fie deschisi sa accepte falimentul inevitabil al Greciei, "nu sa impinga totul sub pres ca niste copii care vor sa scape de pedeapsa".

Falimentul Greciei nu va avea insa loc, admite profesorul universitar, iar un nou pachet de ajutor financiar este inevitabil. "Grecia va intra si mai adanc in coma, iar criza din zona euro va escalada si va ajunge la un nivel si mai ridicat de degradare", a adaugat el.

Statul elen negociaza o reducere a datoriiloc catre creditorii privati de la 200 de miliarde de euro la circa 100 de miliarde de euro si un al doilea pachet de imprumuturi de la FMI si tarile din zona eruo, de circa 130 de miliarde de euro. Finantatorii internationali vor sa coboare datoria statului, de la circa 160% din PIB in prezent la circa 120% pana in 2020, pentru a deveni sustenabila.