Psihodrama euro-greaca se joaca in timp ce Europa trebuie sa faca fata "unei situatii geopolitice instabile", ce a fost generata de afluxul imigrantilor ilegali ce traverseaza Mediterana, de amenintarile jihadiste si conflictele cu Rusia pentru castigarea influentei, subliniaza Janis Emmanouilidis, analist European Policy Center.

In acest context, "aratand ca nu suntem capabili nici sa ne rezolvam propriile probleme interne, trimitem un semnal prost", inclusiv euroscepticilor si eurofobilor, adauga el.

Mai departe, o posibila "destabilizare a Greciei", avanpostul european in partea de est a Marii Mediterane si in Balcani, va complica situatia si mai mult. 

"Daca euro esueaza, atunci si Europa esueaza", a avertizat cancelarul Merkel, al carui rol preeminent in Europa este recunoscut de toata lumea. Iar o asemenea evolutie nu este exclusa, daca divortul dintre Grecia si partenerii ei din zona euro se va produce ca o consecinta a unei eventuale respingeri de catre greci - la referendumul de duminica - a planului de asistenta financiara propus, impreuna cu reformele asociate, de creditorii internationali. 

Un "Nu" la referendum "ar insemna ca Grecia spune nu Europei", careia i s-a ancorat in anul 1979 pentru a-si garanta stabilitatea politica si securitatea, a avertizat si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Incarcatura simbolica a unui asemenea verdict la referendum va fi si mai dezastruoasa pentru Uniunea Europeana, care a decis sa primeasca Grecia in randurile ei, in pofida evolutiei economice intarziate a acestei tari. 

Insa niciun "Da" la referendum nu va rezolva totul, tinand cont de resentimentele acumulate intre greci si creditorii lor internationali dupa declansarea crizei din anul 2010, de atunci si pana in prezent nefiind avansat niciun proiect credibil pe termen lung de redresare a economiei. 

Si chiar daca dezastrul va fi in final evitat, Grecia va continua sa reprezinte o sursa de riscuri pentru economiile cele mai bogate ale lumii, noteaza Nicolas Veron, economist la Institutul de studii europene Bruegel. 

Veron considera ca este imperativ sa gasim solutii in fata problemelor pe care le-a scos la suprafata criza greaca, si anume faptul ca "sistemul european de guvernare, de luare a deciziilor, de reprezentare a cetateanului, de repartizare intre nivelul national si european nu functioneaza, este extrem de ineficient si nu permite luarea unei decizii in timp util".

De altfel, ministrul grec de externe, Nikos Kotzias, a tinut sa aminteasca europenilor ca, in virtutea regulilor blocului comunitar, tara sa poate bloca prin veto decizii cruciale ce tin de politica externa si de securitate comuna a UE. 

Dar dincolo de Grecia, UE este profund divizata si intr-un alt dosar important, cel al gestionarii fluxului de imigranti clandestini proveniti din Africa si Orientul Mijlociu. Si consensul in fata Rusiei este la fel de greu de obtinut si subminat de interesele individuale, uneori divergente, ale statelor europene. 

Exista insa si opinii potrivit carora aceasta criza ar avea aspecte pozitive, cum este cea exprimata de Jean Dominique Giuliani, membru al Fundatiei Robert Schuman. El crede ca situatia din Grecia poate ajuta UE sa gestioneze mai bine renegocierea relatiilor cu Marea Britanie. Premierul David Cameron, care a lansat si el planul unui referendum pentru a incerca astfel sa obtina mai multe concesii cu privire la termenii ramanerii Marii Britanii in UE, "pare sa fi devenit mai prudent cu revendicarile sale", estimeaza analistul citat, potrivit Agerpres.