Potrivit Consiliului European, noile sanctiuni "interzic finantarea a trei mari companii rusesti din domeniul apararii si a altor trei din sectorul energetic".

Aceasta interdictie ar viza in special companiile petroliere Rosneft si Transneft, precum si filiala petroliera a Gazprom, conform unei surse europene.

Consiliul European a mai precizat ca 24 de personalitati, "intre care noii lideri din Donbas, membrii Guvernului din Crimeea, precum si decidenti si oligarhi rusi", vor fi adaugate vineri pe lista sa cu persoanele si entitatile vizate de noile sanctiuni.

Aceste nume "ridica la 119 numarul total al persoanelor" vizate de aceste sanctiuni, respectiv interdictia de a patrunde pe teritoriul UE si blocarea activelor, "in timp ce 23 de entitati raman supuse blocarii activelor in UE", se arata intr-o nota a Consiliului European.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat joi ca UE va realiza pana la sfarsitul lui septembrie o "evaluare exhaustiva" a progreselor din Ucraina in cadrul planului de pace si, in functie de aceasta evaluare, intentioneaza sa "amendeze, suspende sau sa abroge" sanctiunile impotriva Rusiei.

"In urma acestei evaluari si daca situatia din teren o permite, Comisia si Serviciul de Actiune Externa al UE sunt invitate sa faca propuneri pentru a amenda, suspenda sau abroga setul de sanctiuni, in totalitate sau partial", a declarat Van Rompuy, dupa decizia statelor membre de a aplica incepand de vineri noile sanctiuni economice impotriva Rusiei
.
Riposta Rusiei

Rusia a pregatit noi masuri de retorsiune fata de sanctiunile pe care Uniunea Europeana se pregateste sa le anunte, preconizand in special restrictii la importurile anumitor masini sau produse din industria usoara, a declarat joi un consilier al Kremlinului.

"Ministerul Economiaei a pregatit deja, din cate stiu, lista produselor" care vor fi vizate de noile masuri, pe langa produsele alimentare aflate deja sub embargo, a declarat acest consilier, Andrei Belousov, pentru agentia de presa RIA Novosti. "Dar sper ca bunul simt va prevala si nu vom fi constransi sa adoptam aceste masuri", a adaugat el.

Intrebat cu privire la produsele care ar putea fi vizate, el a citat "o serie de produse non-agricole pentru care partenerii nostri, in special europenii, depind mai mult de Rusia decat (depinde) Rusia de ei", a precizat oficialul rus.

"Este vorba de exemplu de importurile de automobile, in primul rand cele de ocazie, sau produsele din industria usoara pe care putem sa le producem singuri", a adaugat consilierul.

In replica la sanctiunile occidentale, Moscova a decretat deja un embargo asupra majoritatii produselor alimentare din tarile care au impus sanctiuni Rusiei, provocand cresterea preturilor anumitor produse pe piata rusa, precum carnea.