Directiva permite combaterea cu mai multa eficacitate a spalarii banilor si a finantarii terorismului si imbunatateste, in acelasi timp, transparenta pentru a preveni evaziunea fiscala.

Intrarea in vigoare are loc pe fondul discutiilor cu Parlamentul European si Consiliul cu privire la masuri suplimentare pentru consolidarea directivei, aflate deja intr-un stadiu avansat.

Comisia publica luni si un raport care va ajuta autoritatile statelor membre sa contracareze mai bine riscurile de spalare a banilor in practica. Conform noii directive, Comisia a evaluat riscurile de spalare a banilor si de finantare a terorismului pe care le prezinta diferite sectoare si produse financiare.

Raportul publicat luni identifica domeniile cele mai expuse riscului si cele mai raspandite tehnici utilizate de infractori pentru a spala fonduri ilicite.

”Spalarea banilor este o sursa de oxigen pentru criminalitate, terorism si evitarea obligatiilor fiscale. Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta ca sa o eradicam. Normele mai drastice care intra in vigoare astazi sunt un mare pas inainte, dar avem nevoie si de un acord rapid cu privire la noile imbunatatiri propuse de Comisie in iulie anul trecut", afirma in comunicatul CE Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene.

Vera Jourova, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat la randul ei ca ”teroristii si infractorii gasesc in continuare modalitati de a-si finanta activitatile si de a reintroduce in economie castigurile obtinute ilicit. Noile norme care incep sa se aplice astazi sunt esentiale pentru a inchide portitele de scapare ramase”.

Ea a mai subliniat ca este nevoie de un acord rapid cu privire la revizuirile suplimentare propuse de Comisie in urma Panama Papers pentru a spori transparenta in ceea ce priveste beneficiarii reali.

A patra directiva privind combaterea spalarii banilor inaspreste normele existente prin introducerea urmatoarelor modificari:

- Intarirea obligatiei de evaluare a riscurilor pentru banci, juristi si contabili;

- Stabilirea unor cerinte de transparenta bine definite cu privire la proprietarii reali ai societatilor comerciale. Aceste informatii vor fi pastrate intr-un registru central, de tipul registrelor comerciale, si vor fi puse la dispozitia autoritatilor nationale si a entitatilor carora li se aplica obligatia;

- Facilitarea cooperarii si a schimbului de informatii intre unitatile de informatii financiare din diferite state membre pentru a identifica si monitoriza transferurile de bani suspecte, astfel incat sa se previna si sa se depisteze infractiunile sau activitatile teroriste;

- Instituirea unei politici coerente fata de tarile din afara UE care au norme deficitare in materie de combatere a spalarii banilor si de finantare a terorismului;

- Extinderea competentelor de sanctionare ale autoritatilor competente;

In iulie 2016, Comisia a adoptat o propunere care vizeaza consolidarea in continuare a normelor UE privind combaterea spalarii banilor pentru a impiedica finantarea terorismului si a spori transparenta cu privire la proprietarii reali ai societatilor comerciale si ai fiduciilor. In acete conditii, Comisia invita Parlamentul European si Consiliul sa finalizeze aceste lucrari legislative cat mai curand posibil, astfel incat noile norme sa intre in vigoare cat mai rapid.

Pe baza celei de A patra directive privind combaterea spalarii banilor, aceste noi norme vor crea un cadru solid in materie de combatere a spalarii banilor la nivelul UE.

Statele membre ar fi trebuit sa notifice transpunerea celei de a 4-a directive privind combaterea spalarii banilor pana pe 26 iunie 2017. Comisia Europeana va analiza in continuare stadiul in care se afla transpunerea si va lua masuri rapid in cazul statelor membre care inca nu s-au conformat.