Decizia Ucrainei de suspendare a lucrarilor la acordul de asociere cu UE a fost dictata de probleme economice, a declarat vineri premierul Mikola Azarov, adaugand ca strategia in vederea integrarii europene ramane neschimbata, transmite Mediafax.

"Decizia de a suspenda pregatirile in vederea acordului de asociere este dificila, dar singura posibila, tinand cont de situatia economica din Ucraina. Aceasta decizie are un caracter economic", a spus Azarov. 

Premierul a subliniat ca pozitia FMI, care a cerut Kievului sa creasca tarifele la gaze si sa blocheze salariile, a fost "ultima picatura", care a umplut paharul. 

"Rusine!", au strigat deputatii opozitiei, aruncand cu hartii in loja Guvernului.  Mai multi dintre ei au blocat tribuna, obligandu-l pe presedintele parlamentului, Volodimir Ribak, sa inchida sedinta. Azarov a parasit cladirea fara sa raspunda intrebarilor deputatilor. 

Deputatii opozitiei au catalogat joi drept "anticonstitutional" decretul lui Azarov, au cerut demisia acestuia si destituirea presedintelui Viktor Inaukovici.

 

Ucraina a suspendat pregatirea acordului de asociere cu Uniunea Europeana, a carui semnare era pe ordinea de zi a summitului de la Vilnius din 28-29 noiembrie, potrivit unui decret al premierului Mikola Azarov, relateaza AFP.

Acest text stipuleaza "suspendarea procesului de pregatire a acordului de asociere intre Ucraina si UE" pentru "a asigura securitatea nationala, relansarea relatiilor economice cu Rusia si pregatirea pietei interne pentru relatii de la egal la egal cu Uniunea Europeana". 

Ucraina propune, de asemenea, Moscovei si Uniunii Europene crearea unei comisii tripartite privind comertul si "relansarea unui dialog activ cu Rusia si ceilalti membri ai Uniunii vamale", initiate de Moscova, care invita Ucraina sa adere de mai multe luni.