"Pretul (negociat miercuri – n.r.) este foarte aproape de pretul pietei, dar vom continua sa lucram la reducerea lui. In opinia noastra, Ucraina ar trebui sa cumpere gaze mai ieftine comparativ cu pretul din Europa", a spus Kobolev. 

Naftogaz si compania de stat rusa Gazprom au semnat miercuri prelungirea cu trei luni, pana la finele lunii iunie, a acordului incheiat in iarna anului trecut privind livrarea de gaze rusesti Ucrainei, convenind un pret de 247,18 dolari/1000 metri cubi, cu 25% sub pretul de 329 dolari/1000 metri cubi platit pentru gazele importate in primul trimestru. 

Vineri, Gazprom a anuntat ca a primit de la Naftogaz suma de 30 de milioane de dolari, reprezentand plata in avans pentru gazele care vor fi livrate pana la mijlocul lunii aprilie. 

In primul trimestru al acestui an, Ucraina a importat 2,16 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, cu 64% sub nivelul de 6,1 miliarde de metri cubi in primele trei luni ale anului trecut. 

Rusia a intrerupt in iunie 2014 pentru sase luni livrarile de gaze naturale catre Ucraina, din cauza unei dispute privind pretul gazului si a unei datorii neincasate de 5,3 miliarde de dolari. 

Dupa mai multe runde de negocieri mediate de Uniunea Europeana, Rusia si Ucraina au ajuns la o intelegerepentru reluarea livrarilor de gaze. 

Rusia, Ucraina si UE se vor intalni pentru noi negocieri la jumatatea lunii aprilie, la Bruxelles.