Frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord este în prezent deschisă circulaţiei bunurilor şi persoanelor, cele două ţări fiind membre ale UE, dar Dublinul se teme că ieşirea britanicilor din UE, programată pentru 31 octombrie, va duce la reapariţia frontierei fizice.

"Cred că totul va fi foarte bine, şi pentru voi cu zidul vostru, cu frontiera voastră. Vreau să spun, suntem într-o situaţie delicată la frontiera Statelor Unite, şi voi la fel. Am auzit spunându-se că aici totul va fi foarte bine", a declarat presei miliardarul american, alături de Leo Varadkar.

Imediat prim-ministrul irlandez i-a răspuns: "Cred că există un lucru pe care dorim să îl evităm, cu siguranţă, un zid sau o frontieră".

"Da, cred că asta doriţi. Modul în care funcţionează în prezent este bun", a continuat Donald Trump, care a mai afirmat că Brexitul se va încheia cu "bine" pentru Irlanda.

Preşedintele american a sosit miercuri după-amiază în Irlanda, după o vizită de stat de trei zile în Marea Britanie pe care a încheiat-o participând la, Portsmouth, în sudul Angliei, la ceremonia de marcare a 75 de ani de la Debarcarea Aliaţilor în Normandia (Ziua Z) în Al Doilea Război Mondial.

Conform acordului din Vinerea Mare, care a pus capăt în 1999 unui conflict de decenii între loialiştii pro-britanici şi naţionaliştii irlandezi, Irlanda de Nord poate opta la capătul unui referendum pentru retragerea din Regatul Unit şi pentru unirea cu Republica Irlanda.

Din cauza opoziţiei pro-britanice, perspectiva unificării Irlandei a fost în general considerată puţin probabilă până recent, însă după ce Regatul Unit a votat în 2016 pentru Brexit, atitudinea faţă de subiect s-a modificat, arată Politico.
Retragerea din Uniunea Europeană nu este sprijinită de majoritatea cetăţenilor din Irlanda de Nord şi ar prezenta riscul unor perturbări economice şi al reintroducerii unei frontiere profund nepopulare între Republica Irlanda şi provincia britanică.

Sondajele în rândul nord-irlandezilor indică faptul că sprijinul pentru rămânerea în Regatul Unit depinde acum de modul în care se va produce Brexit-ul: în cazul unei ieşiri din Uniunea Europeană fără un acord, majoritatea ar fi favorabilă unirii cu Republica Irlanda; renunţarea la Brexit ar determina sprijinul pentru menţinerea statutului britanic, iar un sondaj LucidTalk arată că în cazul în care parlamentul de la Londra aprobă până la urmă acordul de retragere din UE negociat de guvernul Regatului Unit, cele două tabere ar fi la egalitate.