Raportul de 250 de pagini analizează 200 de țări și a fost realizat luând în calcul 130 de parametri cantitativi și calitativi și peste 11.400 de date referitoare la eficiența carantinei în fiecare țară analizată, detectarea infecțiilor și monitorizarea, starea sistemului de sănătate și reacția și eficiența guvernelor.

Analiza a fost realizată de Deep Knowledge Group, un consorțiu de companii și ONG-uri deținut de Deep Knowledge Ventures, fond de investiții fondat în 2014, în Hong Kong.

Potrivit Forbes, este interesant cum, de-a lungul celor câteva luni de la începutul pandemiei, clasmentul s-a schimbat radical. Dacă la început pe primele locuri erau plasate țările care au răspuns cel mai rapid și mai eficient în lupta cu coronavirusul, acum țările cel mai bine plasate sunt cele ale căror economii au fost flexibile și nu au avut foarte mult de suferit din cauza pandemiei.

Elveția și Germania se plasează pe primele două locuri pentru că au economii care nu au avut foarte mult de suferit sau care se redresează rapid, datorită măsurilor atente de relaxare a restricțiilor care ajută economiile să-și revină, dar care nu pun în pericol nici sănătatea și siguranța populației”, spun realizatorii studiului.

În topul care interpretează date din 200 de țări, România se află în prima parte a clasamentului, pe locul 57, cu un loc mai sus față de SUA și înaintea unor economii mari ca Franța, Suedia, Rusia sau Belgia. Bulgaria se plasează cu 9 locuri mai sus de România. În fața României sunt țări precum Grecia, Croația, Turcia, Spania sau Italia.

În partea de jos a clasamentului, cele mai riscante țări sunt cele din Africa sub-Sahariană și America de Sud, precum și cele din Orientul Mijlociu și Asia-Pacific.

Mai jos cele mai sigure 10 țări din lume în ceea ce privește pandemia:

1.Elveția
2.Germaina
3.Israel
4.Singapore
5.Japonia
6.Austria
7.China
8.Australia
9.Noua Zeelandă
10.Coreea de Sud