Ivanka si-a prezentat aceasta idee luna trecuta, la Berlin.

Fondul care urmeaza sa fie gestionat de catre Banca Mondiala (BM) si nu de catre Ivanka Trump, vizeaza sa le ofere femeilor antreprenoare un ajutor financiar sub forma de capital si acces la retele si piete financiare, un lucru despre care fiica presedintelui afirma ca va fi important pentru femei.

Insa Arabia Saudita impune restrictii dure drepturilor femeilor si participarii lor la societate, inclusiv sa sofeze sau in chestiuni financiare.

Infiintarea unui astfel de fond, care solicita donatii din partea unor asemenea tari si care este promovat de fiica lui Trump, una dintre consilierii sai apropiati, ar putea sa conduca la acuzarea tatalui ei de ipocrizie si la o paralela cu Clinton Foundation, pe care l-a denuntat pe cand era candidat, comenteaza CNN.

Prima Fiica a vorbit duminica despre necesitatea unei transformari, la o masa rotunda pe tema emanciparii economice a femeii, la care au luat parte 15 femei, majoritatea sefe de intreprinderi, cu pozitii guvernamentale si antrepenoare saudite.

”Traim intr-un moment crucial in istorie pentru femei”, a declarat Ivanka trump. ”In lume, femeile continua sa atinga niveluri fara precedent ale drepturilor si libertatilor. Astazi voi sunteti avangarda egalitatii intre sexe. Voi recunoasteti adevarul de necontestat ca emanciparea femeilor este esentiala stimularii transformarii economice”, a subliniat ea.

Cu toate acestea, in orice tara, inclusiv in Statele Unite, femeile si fetele se confrunta cu provocari care le impiedica sa participe deplin si in mod semnificativ la toate partile societatii”, a adaugat Ivanka Trump, care purta un costum de marca albastru.

Celelalte femei care participau la masa rotunda purtau haine traditionale musulmane si aveau parul acoperit.

Donald Trump a atacat anul trecut Clinton Foundation, pe care a acuzat-o ca a acceptat bani de la tari cu probleme in domeniul drepturilor omului.

Arabia Saudita si multe tari care au dat sume uriase de bani Clinton Foundation vor femei ca sclave si omoara gay”, a scris Trump pe Facebook. ”Hillary trebuie sa dea inapoi toti banii (primiti) de la asemenea tari!”.

In campania prezidentiala, Trump a scris pe Twitter despre ceea ce a denuntat drept un acord "pay-for-play" cu tari care au facut donatii Clinton Foundation.

Casa Alba nu a raspuns imediat invitatiei de a comenta cu privire la aceste informatii, scrie CNN.

Presedintele BM Jim Yong Kim, care a spus ca a auzit pentru prima oara despre Fondul Femeilor Antreprenoare atunci cand i-a fost anuntat de Trump si cancelarul german Angela Merkel, a declarat ca programul va progresa.

”Nu aveam nicio idee cat de repede avea sa fie construit” acest fond, a declarat el, adaugand ca BM va putea sa anunte la summitul G20 din iulie ca a fost creat, cu djutorul unor donatii din Statele Unite si alte tari, pentru o valoare totala de un miliard de dolari, in vederea emanciparii economice a femeilor.”Trebuie sa spun ca leadershipul Ivankai a fost formidabil”, a declarat el.