Zeci de ciprioţi din partea de sud a insulei au trecut în nord prin punctul de trecere de la Dherynia/Derinya, a constatat un jurnalist al AFP. În acelaşi timp, punctul de trecere de la Lefka/Aplici s-a deschis în nord-vestul insulei.

Deschiderea punctelor de trecere este considerată un element esenţial pentru restabilirea încrederii între cele două comunităţi, care trăiau fiecare izolat până la deschiderea primului punct de trecere, în 2003.

La 11 luni după eşecul ultimului ciclu de negocieri privind reunificarea insulei, preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, şi liderul Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN), Mustafa Akinci, au anunţat la sfârşitul lui octombrie un acord pentru deschiderea celor două noi puncte de trecere, cel de al 8-lea şi de al 9-lea din numărul total.

Ciprul este divizat după ce armata turcă a cucerit în 1974 partea de nord a insulei, drept reacţie la o lovitură de stat care viza alipirea ţării la Grecia şi care a suscitat o vie îngrijorare în minoritatea cipriotă-turcă.

De atunci, Republica Cipru, singura recunoscută de comunitatea internaţională şi membră a Uniunii Europene, nu administrează decât partea de sud, populată în principal cu ciprioţi greci. Nordul este gestionat de Republica Turcă a Ciprului de Nord, o entitate autoproclamată recunoscută numai de Turcia, care a desfăşurat aici peste 30.000 de militari. Una dintre dificultăţile negocierilor este reprezentată de soarta acestor soldaţi turci, notează AFP.