Iniţiativa "cashback" va demara oficial luna viitoare, dar programul pilot a început în 8 decembrie şi durează până la finalul anului. Schema, care permite economii de până la 150 de euro, a atras deja 10% din populaţia adultă.

"Peste cinci milioane de persoane participante la schemă reprezintă un nivel ridicat", a declarat pentru Reuters Leonzio Rizzo, profesor la Universitatea din Ferrara.

Guvernul premierului Giuseppe Conte consideră că folosirea plăţilor cu cardul va reduce evaziunea fiscală, estimată de Ministerul de Finanţe la aproape 109 miliarde de euro pe an. Analiştii consideră că Italia are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

Plăţile cu cardul, spre deosebire de cele cu numerar, pot fi urmărite de reprezentanţii fiscului.

Dar schema guvernamentală are parte şi de critici. Săptămâna trecută, BCE a apreciat că guvernele ar trebui să aibă o abordare neutră privind mijloacele de plată şi s-a plâns că nu a fost consultată.

Guvernul italian a pus deoparte 4,75 miliarde de euro pentru a finanţa programul în perioada 2021-2022, dar nu a oferit date privind veniturile fiscale suplimentare pe care speră să le genereze.

Programul va fi dublat de la 1 ianuarie 2021 cu o "loterie pe bază de factură" şi un premiu de 1.500 euro pentru 100.000 de persoane care au cel mai mare număr de achiziţii cu cardul într-o perioadă de şase luni.