Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat luni că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în iunie cu 1.000, până la cifra ajustată de 2,281 milioane de persoane.

Totodată, în iunie au fost 798.000 de locuri de muncă vacante, cu 8.000 mai puţine decât în perioada similară din 2018, potrivit Agerpres.

Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut în iunie la 5%. Este cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990.

Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5% iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă luna trecută cu 3.000.

"Evoluţiile economice mai slabe afectează şi piaţa muncii din Germania. Numărul locurilor de muncă vacante scade de la nivelul ridicat înregistrat în ultimele luni", a afirmat şeful Oficiului Federal pentru Muncă, Detlef Scheele.

Citește și: Locuri de muncă ȋn Germania pentru români. Salariile ajung până la 65.000 de euro pe an

Germania a fost mult timp motorul economic al zonei euro, însă, la finele anului trecut, a evitat la limită intrarea în recesiune şi, pe ansamblul anului 2018, a înregistrat cel mai slab ritm de creştere din ultimii cinci ani.

Analiştii apreciază că avântul PIB-ului Germaniei încetineşte, deoarece exportatorii sunt afectaţi de cererea globală mai slabă, disputele comerciale dintre SUA şi China şi Brexit. Aceste riscuri externe sunt parţial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă şi de ratele scăzute ale dobânzilor.

Luna trecută, guvernul de la Berlin şi-a susţinut în parlament planurile de a relaxa legislaţia muncii şi de a permite unui număr mai mare de oameni să lucreze în Germania. Ministrul de interne Horst Seehofer a calificat drept "istorică" decizia de deschidere a pieţei muncii, care ilustrează că Germania doreşte mână de lucru calificată din exterior.

Noile prevederi facilitează rămânerea pe teritoriul Germaniei a străinilor care îşi găsesc de lucru, abandonând cerinţa tradiţională ca angajatorul să demonstreze că munca pentru care angajează un străin nu poate fi prestată de un cetăţean al Uniunii Europene. Lucrătorilor non-UE le va fi suficientă prezentarea unui contract de muncă pentru a primi viză de muncă.

Reformele în acest sens, convenite deja de guvernul de coaliţie al cancelarului Angela Merkel, sunt menite să răspundă deficitului de mână de lucru calificată care continuă să se înregistreze în diferite sectoare ale economiei germane, împiedicând progresul acestora.