Cele trei insule artificiale din largul coastei Penang vor avea reţele de transport public autonome, multe spaţii verzi şi proiecte inovative de design, scrie publicaţia Lonely Planet, preluată de News.ro.

Fiecare insulă este modelată sub formă de crin şi va fi compusă din zone distincte, fiecare dintre acestea putând găzdui până la 18.000 de locuitori fiecare, precum şi plaje, parcuri publice, păduri, cartiere culturale, hub-uri tehnologice şi o faleză lungă de 25 km.

Este vorba despre insule unde nu vor circula maşini, iar fiecare cartier este conectat printr-o reţea de transport public autonom pe uscat, pe apă şi aerian, precum şi prin piste pentru biciclete şi trotuare pentru pietoni.

Insulele vor fi alimentate cu energie regenerabilă, în timp ce clădirile vor fi construite din bambus şi cherestea din Malaysia, şi din materiale reciclate.

O reţea de coridoare ecologice va conecta rezervaţiile forestiere la plajele de coastă şi în zonele rezidenţiale şi de afaceri. Pentru animale şi viaţa acvatică vor fi asigurate căi de traversare - fără interferenţă umană - prin canale acvatice care traversează şi înconjoară insula.

Proiectul privind umplerea cu pământ pentru crearea noilor insule este dezvoltat de danezii de la Bjarke Ingels Group (BIG) pentru guvernul statului Penang, în parteneriat cu Ramboll şi arhitecţii locali Hijias. Conform arhitecţilor, obiectivul este de crea o dezvoltare economică şi socială incluzivă, protejând în acelaşi timp biodiversitatea bogată a regiunii şi habitatele naturale.

”Dacă Penang este renumit pentru bogata sa diversitate culturală şi pentru biodiversitatea sa abundentă, am dori să ne imaginăm Insulele Penang de Sud ca pe un arhipelag în care cele două pot coexista într-un ecosistem creat de om, extinzându-se şi consolidându-se reciproc”, a spus Bjarke Ingels.

Încă nu este clar când BiodiverCity va fi pus în funcţiune, dar proiectul face parte din viziunea Penang2030, o iniţiativă condusă de guvern, axată pe îmbunătăţirea viabilităţii, economiei şi mediului din Malaysia prin proiecte şi dezvoltare durabile.

Sursa foto: www.big.dk