Argentina trece în prezent printr-o situaţie economică dificilă după ce preşedintele Mauricio Macri a suferit o înfrângere la alegerile primare iar ministrul de Finanţe, Nicolas Dujovne, a demisionat la finalul unei săptămâni în care peso-ul s-a depreciat cu 20%, iar Bursa de la Buenos Aires s-a prăbuşit cu peste 30%.

"Urmărim cu atenţie evoluţiile recente din Argentina şi suntem într-un dialog continuu cu autorităţile cu privire la planurile lor pentru a răspunde la situaţia dificilă prin care trece ţara. O echipă a FMI se va deplasa în curând la Buenos Aires", a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Agenţiile de rating au retrogradat vineri Argentina pe măsură ce investitorii părăsesc ţara iar perspectivele se deteriorează.

Preşedintele argentinian, liberalul Mauricio Macri, a suferit duminică o grea înfrângere în faţa contracandidatului de centru-stânga, fostul premier Alberto Fernandez, în alegerile primare, considerate o repetiţie generală înaintea scrutinului prezidenţial din luna octombrie.

Alberto Fernandez a pus sub semnul întrebării programul de reformă susţinut de FMI în valoare de 56 miliarde dolari. Potrivit lui Fernandez, Argentina este "practic" în incapacitate de plată şi ar trebui să renegocieze termenii împrumutului cu FMI.

Argentina nu reușește să iasă din cercul vicios al împrumuturilor

În schimb, FMI a lăudat performanţele administraţiei Macri apreciind că măsurile de reformă încep să dea roade şi vor simula creşterea economică. Până acum, Fondul a eliberat 44 de miliarde de dolari din programul de împrumut pe trei ani însă mulţi economişti sunt de părere că aceste fonduri sunt insuficiente pentru a rezolva problemele economice ale Argentinei.

Argentina, a treia mare economie din America Latină, nu reuşeşte să iasă dintr-un ciclu de crize financiare care au loc o dată la zece ani. În 2002, când Argentina a intrat în incapacitate de plată, iar milioane de argentinieni din clasa de mijloc au intrat în sărăcie.

Un episod mai recent este acela din 2014, când Argentina a intrat in al doilea default din ultimii 13 ani, ca urmare a esuarii negocierilor dintre tara latino-americana si creditorii americani. Statul argentinian datora unor fonduri speculative americane mai mult de 1,3 miliarde de dolari, de ani de zile, dar refuza sa plateasca. Un tribunal din SUA a decis ca Argentina trebuie sa ajunga la un acord si sa inceapa sa-si achite datoriile însă autoritățile au refuzat Astfel, statul latino american a intrat in incapacitate de plata, pentru a doua oara in ultimii 13 ani.

Investitorii sunt îngrijoraţi că Argentina ar putea să nu îşi respecte obligaţiile financiare, pe fondul inflaţiei ridicate, al economiei slabe şi al impactului vânzărilor de active emergente care au loc la nivel mondial.

Argentina trebuie să ramburseze datorii externe în peso echivalente cu 24,9 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale. Necesarul total de finanţare din acest an este de 32,3 miliarde de dolari, iar deficitul bugetar primar este estimat la 7,4 miliarde de dolari.

Mauricio Macri a încheiat în luna iunie a anului trecut un acord standby cu FMI în valoare de 50 de miliarde de dolari, care a redus necesitatea ca Argentina să se finanţeze scump pe piaţa de obligaţiuni, iar pesoul s-a stabilizat temporar.