Intr-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet, Biroul National de Statistica a explicat ca a inceput sa utilizeze o noua metodologie "care reflecta mai bine contributia inovatiei la cresterea economica".

Practic, cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare (R&D) ale companiilor vor fi calculate ca facand parte din formarea de capital fix si nu ca parte din consumul intermediar.

Biroul National de Statistica (BNS) va utiliza noua metodologie pentru calcularea PIB-ului incepand de acum inainte dar a revizuit si cifrele anuale incepand din 1952. In consecinta, datele privind PIB-ul Chinei au fost modificate usor ca urmare a noii metodologii. De exemplu, in 2015 ritmul de crestere inregistrat de economia chineza a fost cu 0,04 puncte procentuale mai mare decat se estima anterior.

BNS a introdus si in luna septembrie a anului trecut o modificare a metodologiei, care vizeaza calcularea PIB-ului pentru fiecare trimestru independent si nu pe o baza cumulata de la inceputul anului, ceea ce a condus la noi revizuiri. O noua modificare a modului de calcul nu va risipi indoielile care planeaza asupra statisticilor guvernamentale chineze cu privire la cresterea economica.

Autoritatile chineze publica cifrele privind PIB-ul la doar doua saptamani dupa sfarsitul fiecarui trimestru, o rapiditate dezarmanta avand in vedere marimea economiei chineze, a doua economie a lumii, iar cifrele la nivel national nu corespund cu totalul cifrelor distincte pe provincii si regiuni. Unii analisti acuza Beijingul ca umfla cifrele, iar cresterea economica a Chinei ar putea fi mai mica decat cifrele oficiale.