Astfel, BCE relaxează şi mai mult politica sa monetară deja ultrarelaxată, majorează programul de achiziţii de active cu încă 120 miliarde de euro şi oferă credite de urgenţă pentru bănci, menţinând în acelaşi timp ratele dobânzilor nemodificate.

Este pentru prima de când Christine Lagarde a preluat funcţia de preşedinte, în noiembrie, când BCE adoptă astfel de măsuri. Pe lângă majorarea achiziţiei de obligaţiuni până la finalul anului, BCE va lansa un nou program de credite ieftine pentru a încuraja băncile să menţină creditarea către micile companii.

În ultimele zile, presiunile au crescut asupra BCE, după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Angliei (BoE) au redus de urgenţă ratele dobânzilor şi au adoptat măsuri pentru a răspunde impactului economic al epidemiei.

"Deşi Consiliul guvernatorilor BCE nu vede indicii solide de tensiuni pe pieţele monetare sau lichidităţi insuficiente în sistemul bancar, aceste operaţiuni vor furniza un ajutor eficient în caz de nevoie", se arată în comunicatul BCE.

În septembrie 2019, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost redusă de la minus 0,40% la minus 0,50%.

Șefa BCE avertizează că Europa "se va confrunta cu un scenariu care va reaminti de criza financiară din 2008"

Anterior, într-o discuție cu liderii statelor UE, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus că fără acţiuni coordonate Europa "se va confrunta cu un scenariu care ne va reaminti de criza financiară din 2008".

Lagarde a adăugat, însă, că în cazul în care răspunsul va fi unul adecvat, şocul ar putea fi doar temporar, a declarat pentru Bloomberg o sursă din apropierea discuţiilor, scrie Agerpres.

Sursa susţine că Lagarde le-a mai spus şefilor de stat şi de guvern din UE că Banca Centrală Europeană studiază toate instrumentele aflate la dispoziţia sa în special cele care îi permit să furnizeze finanţare super-ieftină.

Însă preşedintele BCE a subliniat că măsurile de politică monetară funcţionează numai dacă guvernele îşi aduc şi ele contribuţia, cu măsuri pentru a se asigura că băncile continuă să acorde credite companiilor din zonele afectate.

De asemenea, Lagarde i-a avertizat pe liderii europeni că pagubele provocate de epidemia de coronavirus ar putea să se extindă la alte state şi a salutat măsurile adoptate până acum în unele zone. Un eşec în a acţiona cu curaj acum majorează riscul "colapsului unei părţi din economiile voastre", le-a spus Lagarde liderilor, susţine sursa citată de Bloomberg.

Consiliul guvernatorilor BCE urmează să se reunească joi pentru şedinţa de politică monetară, iar pieţele se aşteaptă la noi măsuri, printre care şi o nouă diminuare a ratei dobânzilor la facilitatea de depozit, care în prezent este fixată la minus 0,50%.