Decizia este consecinta retrogradarii Frantei si Austriei, state din zona euro care aveau calificativele "AAA" si permiteau Fondului European de Stabilitate Financiara, prin garantiile lor, sa beneficieze de cel mai inalt rating al S&P.

Intr-un comunicat, S&P precizeaza totusi ca ar putea revizui calificativul FESF. "Daca vom constata ca obligatiunile pe termen lung ale FESF vor fi sustinute deplin prin garantii ale statelor membre ce beneficiaza de calificativul AAA, am putea reveni la AAA", precizeaza S&P.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, considera ca situatia economica este "foarte grava", lansand totusi un apel pentru detasarea de evaluarile agentiilor de rating.

"Situatia s-a agravat de la audierea fostului presedinte al BCE", Jean-Claude Trichet, a spus Draghi in fata membrilor Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European. "Suntem intr-o situatie foarte grava, dar nu trebuie sa ne acoperim fetele", a spus Draghi.

Cu toate acestea, Mario Draghi a lansat un apel pentru detasarea de evaluarile agentiilor de rating, afirmand ca acestea trebuie considerate "un parametru printre multi altii".

Draghi a adresat aceasta recomandare agentiilor de reglementare, investitorilor si bancilor.

Italia, Spania, Portugalia si Cipru au fost depunctate, saptamana trecuta, cu doua trepte, in timp ce ratingurile Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost reduse cu o treapta, a anuntat S&P.

Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia si Irlanda au fost confirmate. Agentia a renuntat la supravegherea cu implicatii negative pentru toate ratingurile celor 16 state.