Cresterea consumului va incetini probabil la 0,5% in 2015 si la 0,6% in 2016, de la aproximativ 2% in acest an, potrivit scenariului de baza estimat de Banca Mondiala, care anticipeaza o perioada aproape in stagnare.

Produsul Intern Brut va creste cu 0,5% in 2014, comparativ cu 1,3% in anul precedent. In 2015 si 2016, PIB-ul va avansa cu 0,3%, respectiv 0,4%, potrivit institutiei financiare.

"Consumul se va inscrie pe o traiectorie de crestere lenta, intr-un mediu afectat de increderea scazuta a populatiei. Tensiunile geopolitice franeaza cresterea consumului", se arata in raport.

Neintelegerile Rusiei cu Statele Unite si Europa legate de conflictul din Ucraina afecteaza cererea de consum si investitiile prin deprecierea rublei, accelerarea inflatiei si descurajarea creditarii.

Consumul, care a avut o contributie de 4,7 puncte procentuale la cresterea economica din 2012, va fi redus de factori precum cresterea indatorarii populatiei si asteptarile de accelerare a inflatiei, care vor submina cererea in urmatorii doi ani, potrivit Bancii Mondiale.

Uniunea Europeana si Statele Unite il acuza pe presedintele rus Vladimir Putin pentru violentele din Ucraina si au impus sanctiuni impotriva unor persoane, companii si banci din Rusia.

Autoritatile de la Moscova resping acuzatiile occidentale si au raspuns prin interzicerea importurilor de produse alimentare din tarile care au au impus sau sustinut sanctiunile impotriva Rusiei.

Consumul a avut o contributie de 0,8 puncte procentuale la cresterea economica din trimestrul al doilea, in scadere de la 2 puncte procentuale in primul trimestru, estimeaza Banca Mondiala.

Institutia prognozeaza accelerarea inflatiei la 8% in acest an, urmand ca avansul preturilor sa incetineasca la 7% in 2015 si 5% in 2016. In luna august, Rusia a inregistrat o inflatie anuala de 7,6%, in ultimii doi ani indicatorul fiind peste tinta bancii centrale.